Burse - Fonduri mutuale

Tranzacţie pe piaţa de oil&gas: OMV Petrom vinde activele de producţie din Kazahstan şi vrea să se concentreze pe regiunea Mării Negre

Tranzacţie pe piaţa de oil&gas: OMV Petrom vinde...

Autor: Roxana Rosu

29.12.2020, 09:15 7512

OMV Petrom a semnat tranzactia pentru vânzarea integrală a participaţiei sale în Kom-Munai LLP (KOM) şi Tasbulat Oil Corporation LLP (TOC) din Kazahstan, firme care deţin licenţe de producţie pentru patru zăcăminte, către Magnetic Oil Limited.

KOM si TOC deţin licentele de producţie pentru patru zăcăminte onshore, respectiv Komsomolskoe, Aktas, Tasbulat şi Turkmenoi.

Productia zilnica cumulata a celor patru zacaminte a fost de 6,45 kboe / zi in 2019, reprezentand circa 4% din producţia grupului.

„Decizia ne va permite sa ne concentram asupra regiunii Marii Negre si sa continuam sa construim o pozitie puternica in zona, in conformitate cu strategia noastra de crestere. Am facut deja pasi importanti pentru extinderea prezentei noastre offshore in Marea Neagra, intrand in Bulgaria la sfarsitul anului trecut si castigand o licitatie internationala in Georgia anul acesta.”, a declarat Christopher Veit, membru al Directoratului responsabil pentru activitatea de Upstream.

Finalizarea tranzacţiei este conditionata de îndeplinirea unor condiţii suspensive, inclusiv aprobarea de ctre Ministerul Energiei din Kazahstan, şi este aşteptată în prima jumătate a anului 2021.

OMV Petrom a intrat în sectorul Upstream din Kazahstan in 1998. Afacerea a fost stabila, dar, în lipsa unor posibilitati de extindere în ultimii ani, compania a decis să orienteze activitatile internaţionale de Upstream în zona Mării Negre.

Toate zacamintele sunt situate in regiunea Mangistau din vestul Kazahstanului langa Marea Caspica. Cele patru zacaminte onshore acopera o suprafata totala de 86,52 km², incluzand aproximativ 75 de sonde, instalatii de productie si 200 km de conducte.

OMV Petrom a înregistrat în primele nouă luni din 2020 un profit net de 826 milioane de lei, în scădere cu 70% faţă de aceeaşi perioadă din 2019 pe fondul preţului în scădere la barilul de petrol, în timp ce vânzările s-au diminuat cu 17% la 15,1 miliarde de lei.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze la nivel de grup de 55,4 milioane bep in 2019. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de inalta eficienta de 860 MW.

Pe piata distributiei de produse petroliere cu amanuntul, Grupul este prezent in Romania si tarile invecinate prin intermediul a 798 benzinarii, la sfarsitul lunii septembrie 2020, sub doua branduri, OMV si Petrom.

Grupul austriac OMV detine 51,011% din actiunile OMV Petrom, statul roman, prin Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, detine 20,639%, Fondul Proprietatea detine 6,997%, iar 21,353% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti si la Bursa de Valori Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO