Burse - Fonduri mutuale

Transportatorul naţional de gaze naturale Transgaz a anunţat semnarea ordinului de începere a lucrărilor la gazoductul Tuzla-Podişor, un proiect de circa 500 mil. euro. Plus 2% la BVB

Transportatorul naţional de gaze naturale Transgaz a...

Autor: Eduard Ivanovici

16.06.2023, 15:12 1923

Transgaz (simbol bursier TGN) a semnat vineri, 16 iunie ordinul de începere a lucrărilor pentru gazoductul Tuzla-Podişor, în cadrul unui eveniment organizat la sediul Guvernului României şi la care au participat vicepremierul Marian Neacşu şi ministrul Energiei Sebastian Burduja, se arată într-un raport publicat de compania de stat la Bursa de Valori Bucureşti.

Transportatorul naţional de gaze naturale a semnat contractul de execuţie a lucrărilor cu societatea KALYON INSAAT SANAYI VE TICARET ANONIM SIRKETI din Turcia. În valoare de aproximativ 500 milioane de euro, proiectul gazoductului Tuzla– Podişor constă in construirea unei conducte de transport gaze naturale în lungime de 308,3 km, care va face legătura între resursele de gaze naturale exploatate din perimetrul Neptun Deep şi coridorul BRUA, asigurându-se astfel posibilitatea transportului gazelor naturale prin interconectările existente.

„Suntem prezenţi la un moment istoric: semnarea acestui ordin de începere a lucrărilor şi finalizarea pregătirilor pentru exploatarea gazelor din perimetrele offshore ale Marii Negre (...) Fiind un proiect de importanţă strategică pentru dezvoltarea economică şi socială a ţării, Guvernul României şi celelalte instituţii şi autorităţi publice susţin acest proiect prin toate demersurile întreprinse şi vor susţine în continuare şi toate celelalte investiţii destinate dezvoltării strategice şi sustenabile a infrastructurii naţionale de transport gaze naturale, creşterii rolului României în sectorul energetic regional, european şi internaţional”, spune Ion Sterian, director general al Transgaz.

Acţiunile TGN sunt pe plus cu 16,6% în ultimul an, pe un rulaj de 139 de milioane de lei, la o capitalizare de 3,2 miliarde de lei.  Vineri după-amiaza, compania se tranzacţiona în creştere cu 1,8% la Bursă, pe un rulaj de peste 200.000 de lei.

Gazoductul Tuzla-Podişor permite crearea unei infrastructuri de transport care să facă legătura între gazele naturale din perimetrul offshore Neptun Deep şi coridorul BRUA şi reprezintă un proiect de importanţă ridicată pentru Romania în ceea ce priveşte asigurarea şi consolidarea securităţii energetice.

Ordinul de semnare a începerii lucrărilor vine la trei luni după ce, pe 16 martie, a avut loc ceremonia de semnare de către Transgaz, OMV-Petrom (SNP) şi Romgaz (SNG) a contractelor de transport al gazelor naturale încheiate în urma procedurii de rezervare de capacitate pentru punctul de intrare/ieşire în/din SNT-Tuzla.

Proiectul „Conducta de transport gaze naturale Marea Neagra-Podişor” este cuprins în Planul de dezvoltare al SNT (Sistemul Naţional de Transport) pe următorii 10 ani, este inclus pe lista de proiecte de interes comun ale UE şi a fost depus pentru finanţare prin Fondul de Modernizare, obţinând o finanţare de 85 milioane euro. Diferenţa de finanţare va fi acoperită printr-un mix financiar competitiv, scriu reprezentanţii Transgaz.

„După gazoductele BRUA şi Ungheni-Chişinău, gazoductul Tuzla-Podişor (...) este cel mai important proiect de infrastructură gazieră pe care-l construieşte Transgaz, fiind un proiect strategic, vital pentru securitatea energetică, consolidarea acesteia şi dezvoltarea sustenabilă a economiei naţionale. Gazoductul Tuzla-Podişor este necesar şi pentru a putea transporta cele 15 miliarde mc de gaze naturale care ar urma să vină în Romania şi din zona Mării Caspice, din terminalele LNG din Turcia şi Grecia. Operaţionalizarea conductei este importantă în contextul în care se estimează pentru anii următori o creştere a cererii pentru consumul de gaze naturale, având în vedere politicile de decarbonizare, respectiv de trecere a centralelor pe cărbuni pe gaze, dar şi luând în calcul finalizarea unor investiţii în sectorul industrial şi cel energetic şi a investiţiilor în dezvoltarea şi extinderea SNT pentru a permite racordarea tuturor localităţilor la infrastructura gazieră”, adaugă CEO-ul Transgaz.

Conducta este amplasată în zona de sud-est a ţării şi traversează trei judeţe: Constanta, Călăraşi şi Giurgiu, respectiv 42 de unităţi administrativ teritoriale (UAT).  Gazoductul Tuzla-Podişor va contribui la asigurarea necesarului de consum gaze naturale pentru economie şi populaţie, la crearea premiselor pentru stimularea investiţiilor private în zonă, la un aport de venituri suplimentare pentru UAT-urile traversate, la alimentarea cu gaze naturale a localităţilor din zona proiectului, respectiv a unui număr aproximativ de 184.221 locuitori şi a 523 instituţii publice (scoli, primarii, dispensare, cămine culturale, cabinete medicale etc), se arată în raportul de la BVB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO