Burse - Fonduri mutuale

Transilvania pune la bataie circa 50 mil. euro pentru a sustine cursul actiunilor

Transilvania pune la bataie circa 50 mil. euro pentru a sustine cursul actiunilor

Horia Ciorcila

28.07.2008, 18:33 20

Presedintele Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, a convocat o adunare generala a actionarilor la inceputul lunii septembrie care are pe ordinea de zi aprobarea unui program de stabilizare a cursului actiunilor pe Bursa prin rascumpararea a pana la 5% din actiuni la un pret cuprins intre 0,28 lei si 0,4 lei/actiune.
Astfel, dupa ce banca s-a finantat timp de aproape 10 ani prin atragerea de bani de pe piata de capital, aceasta ar putea cheltui pana la 59 de milioane de euro pentru a stopa deprecierea actiunilor si pentru a recastiga astfel increderea investitorilor. Aceasta este prima operatiune de acest fel derulata de o companie listata la Bursa de Valori Bucuresti.
"Am vrut sa fie un semn de incredere in rezultatele noastra si in perspectivele bancii. Am luat aceasta decizie din cauza ca piata a reactionat extrem de violent in jos, in conditiile in care vom avea rezultate foarte bune. Am primit si noi intrebari din partea investitorilor nelinistiti de aceste scaderi, acesta fiind si motivul pentru care am decis sa publicam rezultatele preliminare pe trimestrul al doilea mai repede", a declarat pentru ZF Horia Ciorcila.
Publicarea rezultatelor nu a oprit insa caderea actiunilor. Banca a raportat in primul semestru un profit net de 111 mil. lei (circa 30,5 mil. euro), cu 40% mai mare in lei fata de perioada similara a anului trecut. De la publicarea acestor rezultate, pe 7 iulie, si pana in prezent, actiunile au scazut cu 12%, insa si pe fondul inregistrarii actiunilor din cadrul majorarii de capital derulate in acest an. In cadrul acelei operatiuni, banca a strans aproape 30 mil. euro de la investitori.
"Circa 95% dintre actionarii nostri au subscris actiuni in cadrul majorarii de capital la pretul de 0,35 de lei. Suntem in curs de vanzare a restului de actiuni catre angajati, la 0,36 de lei. Consider ca preturile din piata sunt foarte atractive pe termen lung. De aceea am si luat aceasta masura, pentru ca ni se pare absurd ca aceia care au cumparat in urma cu o luna la 0,35 de lei sa vanda acum mult sub acea valoare", a precizat Ciorcila.
"Nu vedem ratiuni pentru aceste vanzari violente. Urmeaza sa inchidem si tranzactia de vanzare a Asiban in urmatoarele 2-3 saptamani. Rezultatele sunt superioare celor de anul trecut", sustine presedintele Bancii Transilvania. El mai spune ca rascumpararea actiunilor este o optiune pe care si-o rezerva banca si nu o obligatie.
"Este o masura defensiva. Nu reprezinta o obligatie. Vom recurge la aceasta optiune daca dupa AGA se mentine aceasta situatie."
Potrivit convocatorului trimis Bursei de Valori Bucuresti, Banca Transilvania va recurge la acest program de rascumparare a actiunilor daca pretul acestora va scadea sub 0,4 lei dupa AGA.
Practic, conducerea Bancii Transilvania arata astfel ca evalueaza banca la minim 0,4 lei/actiune, echivalentul a 1,14 mld. euro.
In prezent, capitalizarea Bancii Transilvania este de circa 850 de milioane de euro, la jumatate fata de nivelul atins in urma cu un an, cand banca valora pe Bursa circa 1,7 miliarde de euro.
Scaderea actiunilor bancii s-a accentuat in ultimele doua luni, cand pretul a scazut cu 35%, in conditiile in care indicele BET, al celor mai importante 10 companii de pe Bursa, a pierdut 20%.
"Eu cred ca valoarea noastra este mai mare de 0,4 lei/actiune, dar trebuie sa tinem cont si de conjunctura actuala, de nervozitatea din piata. La pretul de astazi avem un indicator price to book value (pret raportat la activul net - n.red.) de 1,7, pe baza rezultatelor estimate pe 2008, in conditiile in care in zilele bune acest indicator ajungea si la 6", explica Ciorcila.
El mai spune ca bancile romanesti nu ar trebui evaluate la aceiasi multipli ca bancile occidentale, care se confrunta cu probleme grave.
Scaderea mai puternica din ultimele luni a bancilor si a SIF-urilor a fost determinata de stirile negative venite din sectorul financiar din SUA si vestul Europei, unde marile institutii financiare au raportat pierderi semnificative.
"Sigur ca pietele dezvoltate au discountat puternic bancile, dar bancile respective au raportat pierderi de miliarde de euro. In Romania, rata de crestere economica se va mentine, daca nu la 7,5%, macar la un 5,5% si credem ca si potentialul de crestere a bancilor romanesti este mult mai mare decat cel al bancilor de pe pietele dezvoltate, de aceea cred ca sunt justificati multipli mai mari", sustine Ciorcila.

Operatiunile de stabilizare, definitie
"Operatiunile de stabilizare au ca efect principal sustinerea pretului unei oferte de valori mobiliare pe durata limitata, daca acestea sunt supuse unei presiuni la vanzare, ceea ce permite atenuarea presiunii exercitate de investitorii pe termen scurt si mentinerea ordinii pe piata valorilor in cauza. Aceste operatiuni sunt in interesul investitorilor care au cumparat valorile sau au subscris in cadrul unei distributii importante, precum si in interesul emitentilor. Stabilizarea poate contribui la intarirea increderii investitorilor si a emitentilor pe pietele financiare". Regulamentul CE nr. 2273/2003

Horia Ciorcila, unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din Cluj-Napoca, este principalul actionar individual al Bancii Transilvania, detinand, direct si indirect, circa 5% din actiuni. Valoarea participatiei sale s-a injumatatit in ultimul an, de la 85 la 43 de milioane de euro. Ciorcila este si unul dintre fondatorii bancii din Cluj. El a listat banca pe Bursa in 1997, cand aceasta avea un capital social de 2,6 mil. euro si o valoare de piata de circa 14 mil. euro. In prezent, banca are un capital social de 286 mil. euro si valoreaza pe Bursa 850 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO