Burse - Fonduri mutuale

Transgaz a pierdut 110,7 milioane de lei în urma eşecului Nabucco. Provizioanele vor tăia 40% din profitul bugetat pe 2013 şi 5 lei pe acţiune din dividende

Transgaz a pierdut 110,7 milioane de lei în urma...

Autor: Andrei Chirileasa

29.07.2013, 10:00 621
Transgaz Mediaş (TGN), compania de stat care deţine monopolul transportului de gaze naturale în România, a anunţat pe bursă că a pierdut 110,7 mil. lei (25,2 mil. euro) în ur­ma eşecului proiectului gazo­duc­tului Nabucco.
 
 
Această pierdere va afecta semnificativ rezultatele companiei pe 2013 şi va determina scăderea dividendelor pe care investitorii le vor încasa anul viitor. Cu toate astea, acţiunile Transgaz au scăzut vineri doar cu 0,53% şi sunt pe plus în ultima lună, deşi eşecul Nabucco a fost anunţat oficial pe 26 iunie.
 
Suma de 110,7 milioane de lei reprezintă contribuţia Transgaz la capitalul Nabucco Gas Pipeline International, compania care s-a ocupat de dezvoltarea proiectului Nabucco. Transgaz şi-a provizionat întreaga sumă în rezultatele pe primul semestru, ceea ce înseamnă că nu se aşteaptă să mai recupereze ceva. Mai mult, Transgaz spune că ar mai putea înregistra şi alte cheltuieli rezultate din obligaţiile ce-i revin în cadrul proiectului Nabucco, care nu vor depăşi 6,6 mil. lei.
 
„Momentan orice recuperare nu se poate anticipa. Compania care deţine proiectul Nabucco lucrează să valorifice anumite active, dar nu există nicio certitudine că va reuşi“, a declarat Petru Văduva, care a preluat la înce­putul lunii iunie funcţia de CEO al Transgaz.
 
Şi grupul OMV, un alt acţionar al Nabucco, a anunţat săptămâna trecută că a înregistrat pier­deri de 55 mil. euro în urma eşecului acestui proiect. Acţionarii consorţiului Nabucco sunt OMV (Austria), Transgaz Mediaş (România), BEH (Bul­garia), MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia) şi GDF Suez (Franţa).
 

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.07.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO