Burse - Fonduri mutuale

Transelectrica vrea sa vanda inca 10% din actiuni

09.06.2008, 19:42 16

Compania de transport al energiei electrice Transelectrica Bucuresti (TEL) ar putea lista un nou pachet de circa 10% din actiuni pe Bursa in primavara anului viitor, momentul acestei operatiuni depinzand insa si de conditiile de pe piata de capital.
In prezent, Transelectrica este evaluata pe Bursa la 550 mil. euro, astfel ca statul ar putea strange circa 55 mil. euro din vanzarea unei participatii de 10%.
"Intentia de a majora pachetul de actiuni de la Bursa ramane si avem si sprijinul actionarului majoritar, dar depinde de piata. Daca se va ivi o fereastra de oportunitate in toamna, este posibil ca in primavara anului viitor sa iesim pe bursa cu inca 10%", a declarat seful Diviziei de Dezvoltare Afaceri a companiei, Razvan Purdila.
El a adaugat ca Transelectrica ar putea sa plaseze pe piata de capital un pachet mai mare de actiuni, pana la 22% din capital, dar decizia apartine Ministerului Economiei si Finantelor.
"Statul trebuie sa pastreze 51% din actiunile Transelectrica", a precizat Purdila.
Transportatorul de electricitate a listat in 2006 la Bursa de Valori Bucuresti un pachet de 10% din capital, in urma unei oferte publice prin intermediul careia a strans circa 35 mil. euro de la investitori. Reprezentantii companiei anuntasera initial ca o sa suplimenteze actiunile tranzactionate cu un pachet de 10% din capital.
Transelectrica este controlata de Ministerul Economiei si Finantelor, care detine 76,5% din actiuni, urmat de Fondul Proprietatea, cu 13,5% din titluri. Compania mizeaza in acest an pe un profit ne de 76 mil. lei (21 mil. euro, la un curs de 3,6 lei/euro), in urcare cu 46% fata de rezultatul din 2007. Compania a castigat in primul trimestru 82 mil. lei (22,2 mil. euro).
Transelectrica mai intentioneaza sa asigure servicii de comunicatii broadband (banda larga), atat in Romania, cat si in strainatate, potrivit lui Razvan Purdila.
"Pana in toamna vom finaliza analizele de valorificare a infrastructurii de telecomunicatii. Este vorba de valorificarea activelor si ar fi o amplificare a serviciilor", a afirmat Purdila. El a amintit ca Transelectrica are o retea de 5.000 de kilometri de fibra optica.
Prin filiala Teletrans, compania poate asigura legaturi cu retele din Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina si Republica Moldova. Clientii Teletrans sunt in principal operatorii de comunicatii, furnizorii de internet si companiile mari.
Reprezentantul Transelectrica a mai declarat ca puterea instalata in centrale eoliene va ajunge in cativa ani la 7.000 MW in Romania, fata de nivelul actual de 7 MW. "Asistam la o avalansa de energii regenerabile, indeosebi de energie eoliana. Daca acum avem 7 MW de energie eoliana, in cativa ani vom avea 7.000 MW."
El a adaugat ca legarea la retea a energiei produse din surse regenerabile creeaza probleme deosebite pentru Transelectrica, operatorul sistemului energetic national. "Aceasta energie (din surse regenerabile - n.r.) trebuie conectata la retea si trebuie dispecerizata, iar vantul are o volatilitate foarte mare", a adaugat Purdila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO