Burse - Fonduri mutuale

TMK Artrom s-a pus la adăpost de furtună cu credite pe 3-5 ani de la BCR

TMK Artrom s-a pus la adăpost de furtună cu credite pe 3-5 ani de la BCR

Autor: Adrian Cojocar

22.11.2011, 00:00 353

Producătorul de ţevi TMK Artrom Slatina (ART), controlat de grupul rus TMK, a încheiat cu BCR mai multe acorduri de împrumut în valoare totală de 45 mil. euro şi cu scadenţă de până la 5 ani.

Contractarea împrumuturilor pe termen lung de TMK Artrom la banca românească vine în contextul în care în ultima perioadă este din ce în ce mai greu de atras bani de pe piaţa bancară din cauza condiţiilor restrictive impuse de bănci, în timp ce dobânzile la împrumuturi sunt în creştere continuă din cauza crizei datoriilor suverane.

"Colaborarea noastră cu BCR este una pe termen lung. În 2005 am beneficiat de un credit pentru investiţii în valoare de 23,7 milioane de euro, acordat pe o perioadă de patru ani, destinat construirii şi lansării unei fabrici moderne de producere a ţevilor laminate la cald de la TMK Artrom. Ne-am consolidat astfel poziţia pe piaţa europeană şi aproape ne-am dublat capacitatea de producţie. Prin contractarea acestor noi facilităţi de credit ne continuăm colaborarea pe termen lung cu banca, ridicând-o la un nou nivel strategic", a afirmat Adrian Popescu, directorul general al TMK Artrom şi al diviziei europene a grupului TMK.

Compania a atras un credit în valoare de 20 mil. euro de la BCR pe o perioadă de cinci ani, garantat de către grup şi are ca scop optimizarea structurii actuale a datoriei TMK Artrom în concordanţă cu restructurarea strategică a portofoliului de credite, spun reprezentanţii societăţii. Compania a mai prelungit şi extins un credit de la un plafon de 18,4 mil. euro la 20 mil. euro şi scadenţa împrumutului a fost prelungită de la unul la 3 ani. BCR a mai acordat TMK Artrom un credit de trezorerie pe trei ani în valoare de 3 mil. euro şi altă linie de finanţare pentru scontarea biletelor la ordin în valoare de 10 mil. lei.

La 30 septembrie compania avea datorii totale de 496,5 mil. lei (115,4 mil. euro), din care împrumuturile pe termen lung se cifrau la 312,1 mil. lei (72,6 mil. euro). Creşterea afacerilor producătorului de ţevi a încetinit în trimestrul al treilea la 27,3%, faţă de un avans de 43% în prima jumătate a anului curent.

Totodată, TMK Artrom a înregistrat în perioada iulie - septembrie din acest an un profit net de numai 1,7 mil. lei, comparativ cu câştigul de 55,3 mil. lei consemnat în perioada similară a anului trecut.

Scăderea profitului a fost cauzată în principal de activitatea financiară, segment pe care compania a înregistrat pierderi de 30 mil. lei, cel mai probabil ca urmare a reevaluării datoriilor în valută ale companiei la cursul depreciat al leului de la finele trimestrului trei. Artrom a fost afectat puternic de reevaluarea împrumuturilor în valută în contextul deprecierii leului, în ultimii trei ani şi jumătate pierderile financiare cumulând 123,7 mil. lei (circa 31 mil. euro).

După primele nouă luni Artrom înregistrează un profit net de 61,3 mil. lei (14,6 mil. euro), după pierderi de 7,4 mil. lei (1,8 mil. euro) în acelaşi interval din 2010. Revenirea pe profit a fost determinată de majorarea afacerilor cu 37,7% în primele nouă luni ale anului, care au ajuns la 642,6 mil. lei (152,8 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO