Burse - Fonduri mutuale

Titlurile de stat din ediţia a unsprezecea Fidelis intră la tranzacţionare la BVB

Titlurile de stat din ediţia a unsprezecea Fidelis...

Autor: Eduard Ivanovici

20.04.2023, 00:00 2662

Ministerul Finanţelor a atras o sumă record de 716 milioane lei şi, respectiv, 473 milioane euro (valori însumând 3 miliarde lei – 618,4 milioane euro) prin prima ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populaţie (FIDELIS) derulată în 2023 prin sistemele Bursei de Valori Bucureşti.

„În prima ediţie din acest an, am reuşit să completăm cu succes partea de economisire/investire a Programului FIDELIS cu o componentă socială şi umană, oferind pentru prima dată o tranşă specială dedicată donatorilor de sânge, peste 1.000 de donatori investind peste 164 milioane de lei. Această ediţie a atras cea mai mare sumă investită de populaţie în astfel de instrumente, comparativ cu celelalte 11 ediţii anterioare“, a declarat Adrian Câciu, ministrul finanţelor, conform unui comunicat de presă. Dobânzile au ajuns la 7,7% pe an în cazul titlurilor denominate în lei şi la 5,8% la tranşa denominată în moneda europeană. Odată ajunse la BVB, cei care vor avea nevoie de lichiditate vor putea să vândă titlurile, iar cei care nu au subscris în ofertă vor putea să achiziţioneze. Statul român a atras în total 18 miliarde de lei de la investitori în aproape trei ani de oferte Fidelis.

„Piaţa de capital s-a maturizat în ultimii ani, iar dovezile se văd atât prin creşterea numărului de investitori, inclusiv în perioade cu volatilitate ridicată şi incertitudini, cât şi prin derularea cu succes a celor peste 160 de runde de finanţare, în care s-au plasat aproape 7 miliarde de euro“, adaugă Adrian Tănase, director general al Bursei de Valori Bucureşti. Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat Fidelis – derulată între 27 martie şi 10 aprilie – a fost intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager şi Intermediar) şi Banca Transilvania (Grup de Distribuţie), precum şi Alpha Bank România, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale (Intermediari). 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO