Burse - Fonduri mutuale

Ţintă pentru 2014: fondurile mutuale vor să strângă un miliard de euro de la investitori


Dragoş Neacşu, directorul general al Erste Asset Management şi preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri spune că numărul de investitori în fonduri mutuale ar putea depăşi 300.000 până la finalul anului. Foto: Victor Ciupuliga

Dragoş Neacşu, directorul general al Erste Asset Management şi preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri spune că numărul de investitori în fonduri mutuale ar putea depăşi 300.000 până la finalul anului. Foto: Victor Ciupuliga

Autor: Roxana Pricop

17.04.2014, 00:04 266

Administratorii de fonduri mutuale vor să atragă în acest an o sumă record de un miliard de euro de la investitori, mizând astfel pe depăşirea avansului raportat anul trecut, care a fost cel mai bun din istorie, cu 800 de milioane de euro atrase de la investitori.

Industria locală de fonduri mutuale a ajuns în prezent la active nete de 14,35 miliarde de lei (3,2 mld. euro) atrase de la un număr de 284.000 de investitori. Raportat la începutul anului, rata de creştere este de 10%, în special graţie sumelor de peste 1,1 miliarde de lei (aproape 250 mil. euro) atrase de la investitori în primul trimestru. Intrărilor nete din 2014 se adaugă celor peste 1,7 miliarde de lei atrase de la investitori în ultimul trimestru al anului trecut.

„Cred că există premisele ca în acest an intrările nete raportate de fondurile mutuale să atingă borna de un miliard de euro, după evoluţiile bune din ultimul trimestru al anului trecut şi din primul trimestru al acestui an. Sperăm ca anul 2014 să fie mai bun decât 2013 şi să ajungem la un număr de 300.000 de investitori în fon­duri mutuale“, a spus Dragoş Neac­şu, directorul gene­ral al Erste Asset Management şi preşedintele Asociaţiei Admi­nistratorilor de Fonduri, în cadrul unui eveniment organi­zat de Finmedia.

Sumele mari atrase de fondurile mutuale în ultimii ani provin în special de la clienţii bancari care şi-au transferat o parte sau toate economiile în fonduri mutuale cu risc scăzut, aşa cum sunt fondurile de obligaţiuni care au atras grosul intrărilor nete în ultimii ani.

„Dacă piaţa de fonduri mutuale îşi menţine rata de creştere din ultimii ani, ne putem aştepta ca în doi ani să depăşim nivelul pieţei din Cehia după valoarea activelor nete“, a spus Dan Nicu, directorul general al societăţii de administrare BRD Asset Management.

Din 2008 până în prezent, fondurile mutuale şi-au crescut de peste 14 ori activele, iar piaţa şi-a schimbat radical înfăţişarea. Dacă în 2008 distribuţia activelor pe tipuri de fonduri era în favoarea fondurilor cu acţiuni în portofoliu, acum 90% din active sunt în conturile fondurilor cu risc scăzut (obligaţiuni, monetare, altele). Fondurile cu risc scăzut aveau în 2008 o pondere de 25% din activele de aproape un miliard de lei ale pieţei.

Performanţele din ultimii ani au făcut piaţa românească de fonduri mutuale tot mai vizibilă în plan european. Astfel că în acest an România va găzdui în luna iunie pentru prima oară Adunarea Anuală a Asociaţiei Europene a Administratorilor de Fonduri (EFAMA), organizaţie din care fac parte administratori de fonduri cu active în  gestiune de ordinul sutelor de miliarde de euro. Printre participanţii care vor veni la Bucureşti în iunie se numără managerii de la BlackRock, Fidelity şi Vanguard, marile nume ale asset managementului mondial.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO