Burse - Fonduri mutuale

Teraplast va investi 66 mil. euro in extinderea productiei si dezvoltarea la nivel regional

Teraplast va investi 66 mil. euro in extinderea productiei si dezvoltarea la nivel regional

Emanoil Viciu, directorul general al Teraplast: Suntem pregatiti pentru listarea la bursa, suntem in stadii avansate pentru acest proces si intentionam ca pana la jumatatea anului sa derulam acest IPO. Deocamdata, bursa e agitata si nu e bine sa iesim cu barca pe o mare agitata.

25.02.2008, 19:26 15

Grupul Teraplast Bistrita, producator de materiale de constructii si materiale plastice, va investi in urmatorii cinci ani 66 de milioane de euro in relocarea si extinderea capacitatilor de productie, precum si in dezvoltare regionala, in tari precum Bulgaria, Serbia, Ucraina sau Ungaria.
Cea mai mare parte a programului de investitii va fi derulata anul acesta, cand Teraplast va investi 22,6 milioane de euro pentru continuarea procesului de relocare inceput in 2006, a carui finalizare este estimata pentru sfarsitul anului 2008.
"Fabrica se afla in prezent intr-o zona centrala a orasului si nu mai putem sa ne extindem. Activam pe o piata aflata intr-un cadru investitional atractiv, avand in vedere deficitul de locuinte de pe piata locala si de investitiile care vor fi derulate in urmatorii ani prin programele operationale, iar programul de investitii este necesar", a declarat Emanoil Viciu, directorul general si presedintele Consiliului de Administratie al Teraplast.
Grupul isi va reloca cinci din cele opt unitati de productie intr-un parc industrial, situat la aproximativ zece kilometri de Bistrita, in localitatea Saratel. Proiectul va fi desfasurat pe o suprafata de aproape 20 hectare, unde grupul intentioneaza sa construiasca alte doua fabrici noi.
In locul actualei fabrici, care se afla pe un teren de 6,5 hectare, actionarii Teraplast iau in considerare asocierea cu un investitor imobiliar. "Nu ne-am hotarat daca vom vinde terenul sau vom dezvolta, in calitate de partener, un proiect imobiliar", a spus Viciu.
Investitiile din urmatorii cinci ani vor fi acoperite din surse proprii si credite bancare, la care s-ar putea adauga fondurile obtinute in urma listarii a 25% din titlurile Teraplast la Bursa de Valori Bucuresti, operatiune programata pentru prima parte a acestui an.
"Suntem pregatiti pentru listarea la bursa, suntem in stadii avansate pentru acest proces si intentionam ca pana la jumatatea anului sa derulam acest IPO. Deocamdata, bursa e agitata si nu e bine sa iesim cu barca pe o mare agitata", spune Viciu.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a aprobat prospectul preliminar de oferta publica initiala al Teraplast la 31 ianuarie 2008. Valoarea nominala va fi de 0,1 lei pe unitate, iar operatiunea este intermediata de compania de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment. Pretul la care se vor vinde actiunile urmeaza sa fie stabilit in functie de reactia investitorilor.
Grupul are in vedere si extinderea regionala, in perioada 2010-2013, prin achizitii sau investitii directe in Serbia, Bulgaria, Ucraina si Ungaria.
In prezent, ponderea exporturilor in afacerile consolidate se afla la circa 6,8% si vor urca anul acesta la 10-10,5%.
Pe langa compania omonima, grupul bistritean mai detine firmele Plastsistem si Politub, in cadrul carora Teraplast SA detine participatii de 70%, respectiv 50%. Plastsistem produce panouri sandwich pentru constructii comerciale si industriale, iar Politub, detinut in proportie de 50% de compania franceza Socotub, produce tuburi din polietilena pentru retelele de gaz si apa.
Teraplast SA este controlata in proportie de 94% de patru actionari, respectiv SIF Banat-Crisana, Marley Ungaria (membra a grupului belgian Aliaxis) si doua persoane fizice, printre care si Emanoil Viciu, care detine 30% din actiuni.
Teraplast produce sisteme complete de canalizare interioara si exterioara, alimentare cu apa si incalzire, finisaje interioare si exterioare, profile pentru tamplarie PVC, ferestre si usi cu geam termopan.
Grupul estimeaza pentru anul acesta o cifra de afaceri consolidata de 91 de milioane de euro, in crestere cu 30% fata de anul trecut.
Teraplast are in prezent 682 de angajati si intentioneaza sa mareasca numarul salariatilor cu 20% anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO