Burse - Fonduri mutuale

Teraplast: Criza de lichiditate ar putea incetini vanzarile in constructii

Teraplast: Criza de lichiditate ar putea incetini vanzarile in constructii

Emanoil Viciu, presedintele Teraplast

24.06.2008, 20:11 29

"Exista o criza de lichiditate pe piata care se manifesta pe aproape toate segmentele. Cred ca aceasta criza reprezinta pericolul esential al pietei in acest moment. Sa speram ca se va reface repede, pentru ca in sens contrar ar putea conduce la o incetinire a vanzarilor", a declarat Emanoil Viciu, directorul general al Teraplast. El a mai precizat ca cerere exista totusi pe piata, insa platile se efectueaza cu dificultate.
Viciu mai spune ca printre posibilele cauze care au condus la aceasta criza de lichiditate este faptul ca nu s-au realizat la timp platile la unele proiecte imporante, dar ca este posibil ca fenomenul sa aiba si implicatii externe.
Actionarii Teraplast Bistrita au aprobat la finele saptamanii trecute scoaterea la vanzare a 2,68 hectare de teren situate in centrul orasului, care au fost eliberate in cadrul procesului de relocare a activitatii.
Potrivit conducerii Teraplast, societatea intentioneaza sa vanda si restul de teren care se intinde pe o suprafata de aproape 5,7 hectare odata ce acest proces va fi finalizat.
"Au fost vandute suprafete mai mici de teren in zona la preturi ce variau intre 100 si 230 de euro. Nu stiu cat vom obtine pe aceste terenuri, mai ales ca acele tranzactii s-au realizat acum cateva luni", spune Emanoil Viciu.
Terenul Teraplast din centrul orasului a fost evaluat de Raiffeisen Capital Investment, firma de brokeraj care a intermediat oferta de listare a companiei pe Bursa, la circa 30 mil. lei (8,2 mil. euro).
Grupul Teraplast Bistrita, care mai cuprinde pe langa societatea omonima firmele Politub si Plastsistem, intentioneaza sa-si relocheze cea mai parte a activitatilor intr-un parc industrial situat la Saratel, locatia aflata la zece kilometri de Bistrita.
Potrivit conducerii producatorului de profile, relocarea activitatii decurge conform planului, pana la finele anului procesul urmand sa fie finalizat, dupa ce recent compania a pus in functiune prima capacitate de productie a tubulaturii din PVC in urma unei investitii de 4,8 mil. euro.
In total, Teraplast vrea sa investeasca in urmatorii cinci ani peste 66 mil. euro, din care aproape jumatate se vor realiza numai in acest an, iar anul viitor va fi alocata circa 20% din aceasta suma.
Actionarii companiei au mai aprobat vineri si achizitia de catre Teraplast a restului de 50% din actiunile subsidiarei Politub de la firma Socomo Socotube.
"A fost aprobata inceperea negocierilor cu actionarul francez privind achizitia pachetului la Politub si urmeaza sa inaintam o oferta", a precizat Emanoil Viciu.
Grupul isi va concentra activitatea de vanzari si servicii de suport ale subsidiarelor Politub si Plastsistem la niveul companiei-mama, Teraplast, in scopul reducerii costurilor administrative si eficientizarii activitatii de vanzari prin reteau de distributie. Drepturile de alocare ale Teraplast (TRP), introduse temporar in data de 5 mai, vor fi retrase joi de la tranzactionare pentru a face loc tranzactionarii actiunilor companiei. Primele tranzactii cu actiuni Teraplast s-ar putea realiza in data d 1 iulie, potrivit lui Stere Farmache, presedintele si directorul general al Bursei.
"Din punctul de vedere al operatiunilor necesare pentru introducerea actiunilor la tranzactionare, al timpilor tehnici si al acceptarii la cota Bursei, titlurile ar putea fi introduse marti la transfer", a precizat Farmache.
Teraplast a derulat in vederea listarii in perioada 7-17 aprilie o oferta publica initiala prin care a scos la vanzare 20% din actiunile companiei, valoarea acesteia ridicandu-se la circa 15,3 mil. euro (56 mil. lei). Oferta s-a derulat la un pret de un leu/actiune, cu 12% peste pretul la care drepturile de alocare au fost tranzactionate ultima data, de 0,89 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO