Burse - Fonduri mutuale

Teama de decizia Fed a ieftinit aurul cu 2% în septembrie

Teama de decizia Fed a ieftinit aurul cu 2% în septembrie

Autor: Roxana Pricop

06.10.2015, 00:05 278
Uncia de aur s-a ieftinit cu 2% în luna septembrie, până la o cotaţie de 1.119 dolari (4.476 de lei), pe bursa de la Londra, în contextul în care investitorii s-au retras din acest activ, aşteptându-se ca banca centrală a SUA - Fed - să facă pri­ma majorare de do­bândă din ultimul de­ceniu.

O majorare de do­bândă ar duce la apre­cierea dolarului ame­rican, valută faţă de care aurul are o evo­luţie opusă. O uncie este echivalentă cu 31,1 grame. Evoluţia din luna septembrie a şters tot câştigul înregistrat de metalul preţios în luna august, când pieţele interna­ţionale de acţiuni au scăzut puternic iar investitorii au cumpărat aur ca activ de protecţie. În luna august, evoluţia cotaţiei aurului a fost sprijinită şi de mă­surile de relaxare monetară luată de Banca Populară a Chinei, care a de­preciat puternic yuanul.

Măsurile de relaxare monetară (scă­deri de dobândă alături de infuzii de ca­pital) luate de Fed au alimentat un raliu al aurului până în 2013. Aurul a atins ma­xi­mul de 1.800 de dolar/uncia în august 2011. Faţă de înce­putul anului, aurul are un minus de 7,2% în dolari.

La Bucureşti, BNR a cotat ieri gra­mul de aur la un preţ de 142,75 lei. Faţă de înce­putul anului, gr­amul de aur este mai ieftin cu 1,17%. Dife­renţa dintre scă­derea de 7% raportată de uncia de aur în dolari şi minusul de 1% raportat în lei pe gram de aur se explică prin faptul că dolarul s-a apreciat cu circa 4% faţă de leu în acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO