Burse - Fonduri mutuale

Taurul bulgaresc e mai puternic decat cel romanesc

Taurul bulgaresc e mai puternic decat cel romanesc

Click pentru imaginea marita

12.10.2007, 18:43 29

SOFIX, principalul indice al pietei de capital din Bulgaria, a ajuns pe revenirea pietelor internationale din aceasta luna la o crestere de 60% fata de inceputul anului, in timp ce capitalizarea companiilor listate se apropie de 15 mld. euro. Performanta indicelui bulgaresc era la inceputul lunii octombrie cea mai mare din randul tarilor membre ale Uniunii Europene.
La noi, BET-ul s-a luptat serios toamna aceasta sa ramana peste pragul de 10.000 de puncte, iar maximul din iulie l-a dus cu doar 28% mai sus fata de inceputul anului. Ieri, indicele a inchis cu 19,1% peste prima sedinta de tranzactionare din 2007.
SOFIX si-a inceput ascensiunea in aprilie si a atins un maxim de1.952 de puncte la sfarsitul saptamanii trecute.
Corectiile care au marcat serios pietele internationale incepand cu sfarsitul lunii iulie s-au simtit doar vag la Bursa din Sofia, iar indicii au continuat sa sparga noi maxime.
SOFIX contine, dupa cea mai recenta formula, 17 dintre cele mai mari si mai lichide actiuni de la Sofia. BET urmareste evolutia celor mai importante zece companii listate la Bucuresti.
Sfarsitul lui septembrie a fost o luna de revenire pentru pietele internationale, decizia bancii centrale a Statelor Unite (Fed) de a reduce dobanda de referinta cu 0,5 puncte procentuale, dovedindu-se o adevarata mana cereasca, in special pentru Bursa de pe Wall Street.
Pe Bursa de la Bucuresti, revenirea nu a fost la fel de spectaculoasa. In timp ce Dow Jones Industrial Average urca curajos din nou spre maximul de 14.000 de puncte, la Bucuresti BET facea nota discordanta cu pietele invecinate si nu reusea sa iasa din spirala scaderilor.
La Sofia, insa, cel mai bun septembrie din ultimii noua ani de pe Wall Street s-a tradus intr-o urcare de 15% pe indicele SOFIX in prima luna de tranzactionare din toamna.
Reprezentantii Vanguard, una dintre societatile de brokeraj din Romania care ofera servicii de tranzactionare pe piata de capital vecina, sustin ca puterea trendului de pe piata bulgareasca este data si de fondurile importante din partea investitorilor institutionali.
Desi a intrat in atentia fondurilor de investitii straine doar in ultimii doi ani, Bursa din Sofia a beneficiat de increderea bulgarilor in fondurile mutuale care au acum active de 400 mil. euro, iar fondurile de pensii au plusat si ele cu o infuzie in piata de capital de peste 100 mil. euro, sustin specialistii Vanguard.
"Pastrand proportiile de dimensiune ale pietei, cererea domestica din partea institutionalilor este mai prezenta la Bursa din Sofia decat la cea de la Bucuresti. Pe o piata de trei ori mai mica decat a noastra actioneaza fonduri mutuale cu active totale mai mari decat in Romania - 400 mil. euro fata de 260 mil. euro, precum si fonduri de pensii care au plasat deja peste 100 mil. euro in actiuni listate.
Investitorii straini in 2006 si 2007 au inceput sa-si faca aparitia pe piata si observam nume pe care le regasim si pe Bursa noastra: Julius Baer, QVT Fund, MEI", spune Cristian Tudorescu, directorul departamentului de reasearch din cadrul Vanguard.
Numai activele Middle Europe Investments administrate prin intermediul fondului Roemenie en Bulgarije Fonds (MEI-RBF) au urcat in septembrie cu peste 8,5 mil. euro pe Bursa de la Sofia si au ajuns la 47,8 mil. euro. Cea mai mare expunere a fondului ramane insa pe piata romaneasca de capital si, desi luna trecuta activul din Romania a scazut usor, investitiile fondului aici raman de peste 100 mil. euro.
MEI mizeaza in continuare pe companiile cu potential din Romania. MEI RBF are expuneri semnificative pe SIF-uri, producatorul de cabluri si fibra optica Iproeb, iar Prospectiuni reprezinta cea mai mare investitie a fondului in Romania.
Din Bulgaria, doar detinerea de la Orgachim, controlata de Policolor, si Chimimport intra in primele zece investitii de portofoliu ale MEI-RBF.
La Sofia sunt listate peste 500 de companii, a caror capitalizare a crescut cu 84% in ultimul an si se apropie vertiginos de 15 mld. euro.
Valoarea rulajelor medii zilnice se apropie 10 mil. euro, in conditiile in care chiar si pe cei mai importanti emitenti rulajele depasesc rar 1 mil. euro.
Septembrie a adus la SOFIA doi noi indici, dintre care se remerca BG REIT (real-estate investment trust), un indice sectorial dedicat fondurilor de investitii listate care investesc in imobiliare. Indicele are in componenta 11 astfel de fonduri. Valoarea de piata a acestor entitati era in septembrie de peste 340 mil. euro.
Analistii Vanguard apreciaza ca evolutia de pe Bursa din Bulgaria aminteste de cresterile spectaculoase din Romania anilor 2004-2005 si ca piata de la sud de Dunare a oferit o buna oportunitate de castig, in ciuda unui context international nefavorabil in ultimele luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO