Burse - Fonduri mutuale

Ţăruş a făcut profit cu 45% mai mic la Farmaceutica Remedia în 2013

Valentin Ţăruş. Foto Silviu Matei

Valentin Ţăruş. Foto Silviu Matei

Autor: Adrian Cojocar

13.02.2014, 19:28 186

Distribuitorul de medicamente Farmaceutica Remedia Deva (RMAH), controlat de omul de afaceri Valentin Ţăruş, a realizat anul trecut un profit net de 3 milioane de lei (678.000 de euro), cu 45% mai redus comparativ cu anul precedent, când rezultatul net s-a ridicat la 5,6 mil. lei (1,25 mil. euro). Afacerile companiei s-au majorat uşor în 2013, ajungând la 234 mil. lei (52,2 mil. euro). 

Scăderea profitului a venit pe fondul reducerii marjelor operaţionale şi al constituirii unor provizioane. Conducerea Remedia spune că tendinţa de reducere a marjelor durează de mai mulţi ani şi este o consecinţă a preţurilor practicate de furnizorii internaţionali în contextul în care aceştia au preluat riscul valutar de la companie, aceasta fiind o caracteristică generală a sectorului. Farmaceutica Remedia a deschis anul trecut şapte noi farmacii în provincie şi a ajuns la un număr de 73 de farmacii.

Distribuitorul şi-a redus anul trecut stocurile de produse cu 33% în vederea îmbunătăţirii cash-flow-ului. Compania şi-a redus semnificativ termenele de plată, după ce nivelul creanţelor şi datoriile către furnizori s-au diminuat anul trecut cu 25% şi respectiv 22%. În 2013 statul a alocat sume importante de la bugetul Ministerului Sănătăţii în vederea reducerii arieratelor şi deblocării situaţiei din sector. Anul trecut cel mai mare client al companiei a fost Casa Judeţeană de Sănătate, cu o cotă de 9,1% din vânzări. 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO