Burse - Fonduri mutuale

Surpriză: Jamie Dimon, cel mai puternic bancher din SUA, va vinde pentru prima dată acţiuni JPMorgan. Tranzacţie de 140 mil. dolari la preţurile de tranzacţionare de acum

Surpriză: Jamie Dimon, cel mai puternic bancher din SUA,...

Autor: Liviu Popescu

27.10.2023, 14:29 18832

Jamie Dimon, cel mai puternic bancher din SUA, fiind director general al JP Morgan, instituţie de credit cu o capitalizare bursieră de 409 mld. dolari şi active de aproape 4.000 de miliarde de dolari, va vinde 1 milion de acţiuni ale băncii anul viitor. Este pentru prima dată când Dimon îşi reduce participaţia personală în grup de când s-a angajat în urmă cu aproape două decenii.

La preţurile actuale ale pieţei, vânzarea i-ar aduce lui Dimon peste 140 de milioane de dolari, deşi el şi familia sa vor continua să deţină aproximativ 7,6 milioane de acţiuni ale grupului, scrie publicaţia Financial Times.

Într-un document depus la Securities and Exchange Commission, JPMorgan a precizat că vânzarea a fost efectuată în scopul "diversificării financiare şi al planificării fiscale", adăugând că "Dimon continuă să creadă că perspectivele companiei sunt foarte bune, iar participaţia sa în companie va rămâne foarte semnificativă".

JPMorgan obişnuia să evidenţieze faptul că Dimon "nu a vândut nicio acţiune din acţiunile ordinare JPMorgan Chase".

O persoană care are cunoştinţă despre acest lucru a afirmat că vânzarea nu trebuie privită ca şi cum Dimon - care este cel mai longeviv director general al unei bănci de pe Wall Street - ar începe să îşi planifice pensionarea.

Bancherul în vârstă de 67 de ani, care este şi preşedinte al JPMorgan, s-a alăturat grupului în 2004, când acesta a cumpărat Bank One. La sfârşitul anului 2005 a fost numit director general al JPMorgan, iar un an mai târziu a adăugat rolurile de preşedinte şi preşedinte.

Luna trecută, Dimon a avertizat că recentele propuneri de noi reguli de capital făcute de autorităţile de reglementare din SUA riscă să facă ca acţiunile bancare să devină neinvestibile.

Potrivit unei surse a FT, vânzarea reprezintă doar o zecime din expunerea lui Dimon la bancă iar acesta încă este pe deplin hotărât să îşi investească cea mai mare parte a averii sale personale tot în JP Morgan.

Pe lângă participaţia sa la bancă, Dimon mai deţine peste 2 milioane de opţiuni de cumpărare de acţiuni, ceea ce înseamnă că expunerea sa personală totală la bancă este de peste 1,4 miliarde de dolari, la preţul actual al acţiunilor.

În perioada în care a ocupat funcţia de director executiv, acţiunile băncii au crescut cu 250%, ceea ce a dus la o capitalizare de piaţă a grupului de 410 miliarde de dolari. Pe lângă faptul că a primit premii de performanţă, Dimon a făcut şi investiţii personale în acţiunile băncii de-a lungul anilor. Banca a precizat că Dimon va folosi planurile de tranzacţionare a acţiunilor pentru a-şi vinde acţiunile, în conformitate cu normele SEC.​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO