Burse - Fonduri mutuale

Surpriză: Fondul Proprietatea suplimentează cu 1 mld. de acţiuni programul de răscumpărare. Compania pune la bătaie încă 630 mil. lei, la peste 1 mld. lei

Surpriză: Fondul Proprietatea suplimentează cu 1 mld....

Autor: Eduard Ivanovici

02.11.2023, 18:25 4537

Fondul Proprietatea (simbol bursier FP) a anunţat joi seara la Bursă că a depus la Autoritatea de Supraveghere Financiară o cerere de suplimentare a actualului program de cumpărare de acţiuni proprii până la 1,67 de miliarde de acţiuni.

Iniţial, compania declarase că vrea să îşi răscumpere 670 de milioane de acţiuni, aproape 12% din capitalul social. Astfel, programul a fost majorat cu încă un miliard de acţiuni, adică 630 de milioane de lei, la peste un miliard de lei, ţinând cont aici de preţul de 0,6319 lei pe acţiune pe care Fondul îl va plăti investitorilor dispuşi să îşi vândă din deţineri.

„În urma rapoartelor curente publicate la 24 octombrie 2023 şi 26 octombrie 2023 privind aprobarea ofertei publice de cumpărare de către Autoritatea de Supraveghere Financiară şi publicarea documentaţiei ofertei publice de cumpărare, Franklin Templeton International Services S.À R.L., în calitate de administrator de fond de investiţii alternative şi administrator unic al Fondul Proprietatea SA doreşte să informeze acţionarii că, astăzi am depus spre aprobarea ASF o cerere de modificare a documentaţiei aferente ofertei publice de cumpărare în sensul creşterii numărului de acţiuni ce se intenţionează a fi cumpărate (atât sub formă de acţiuni, cât şi de GDR) până la 1.670.000.000”, se arată într-un raport de la BVB.

Intermediată de Swiss Capital şi Auerbach Grayson, oferta se derulează între 31 octombrie şi 5 decembrie 2023. Prin program, Fondul alocă bani acţionarilor şi anulează ulterior respectivele acţiuni, ele nemaiexistând astfel în piaţă.

Cu încă un miliard de acţiuni, Fondul îşi va răscumpăra în total 29,5% din capitalul social. La preţul de tranzacţionare de la BVB, de 0,506 lei pe unitate, societatea vine cu un premium de aproape 25%.

„Cred că a fost o surpriză plăcută pentru piaţă, ţinând cont că Fondul Proprietatea a ieşit puţin din vizorul investitorilor. Nu se aştepta nimeni să vină cu preţul atât de aproape de valoarea activului net. Interesul fondurilor care au rămas captive cu foarte multe acţiuni este să facă un exit cât mai elegant, cu un profit cât mai mare după perioada lungă în care au stat pe el şi au încasat deja dividendul special”, a declarat Dragoş Mesaroş, broker al Goldring, într-o recentă ediţie a ZF Deschiderea de Astăzi

Pe fondul programului de răscumpărare, acţiunile FP s-au apreciat cu 26% în ultima lună, pe tranzacţii de 165 de milioane de lei, arată datele BVB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO