Burse - Fonduri mutuale

Summitul Administratorilor de Fonduri, ediţia 2021. Dan Popovici, CEO-ul OTP AM: Trebuie să economiseşti în aşa fel încât să nu îţi afectezi standardul de viaţă. 20% din venituri este un procent bun

Summitul Administratorilor de Fonduri, ediţia 2021. Dan...

Autor: Eduard Ivanovici

28.09.2021, 12:49 238

Dan Popovici, CEO al OTP Asset Management, administrator cu active sub gestiune de 770 mil. lei la finele lunii august, conform datelor Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF), spune că este important pentru investitori să îşi înţeleagă propria toleranţă la risc.

„Este important să înţelegem toleranţa la risc. Lucrurile sunt foarte importante pentru că, la prima vedere, oamenii spun că au o toleranţă mare. Dar în momentul în care mergi mai departe, îţi dai seama de diferenţele foarte mari dintre persoane. În privinţa asta, această determinare, conjugată cu orizontul de timp, duce la stabilirea a ce instrumente vei folosi în investiţie. Primul pas este economisirea. Noi recomandăm ca, înainte de investirea prin intermediul fondurilor de investiţii, oamenii trebuie să înţeleagă cum funcţionează şi ce toleranţă au”, afirmă Dan Popovici.

CEO-ul OTP AM este prezent astăzi, 28 septembrie, în cadrul Summitului Administratorilor de Fonduri, ediţia a treia, 2021.

Dan Popovici adaugă faptul că trebuie să economisim astfel încât standardul de viaţă să nu ne fie afectat, 20% din venituri fiind un procent indicat în acest sens.

„Până să ajungi să îţi identifici nevoia, trebuie să te uiţi la tine în ogradă, în portofoliu şi să îţi identifici cheltuielile. Trebuie să economiseşti în aşa fel încât să nu îţi afectezi standardul de viaţă, 20% fiind un procent bun în acest sens, cel puţin în teorie. Avem o serie de nevoi pe termen lung. Poate vrei să îţi trimiţi copilul la o facultate în străinătate. În mod evident, trebuie să te pregăteşti de acum pentru a face faţă acelei cheltuieli. De asemenea, trebuie să te gândeşti la momentul retragerii din activitate. Ce te face să crezi că la 65-70 de ani nu vrei mai vrea să mergi în concediu în Grecia sau să mergi la restaurant? În aceste condiţii, este evident că eşti nevoit să ai un set de economii”, afirmă Dan Popovici.

El mai spune că riscul investiţiei este diminuat dacă avem în vedere un orizont de timp investiţional mai lung.

„Riscul presupune mişcările în sus şi în jos ale preţurilor activelor financiare. Vorbim de volatilitatea valorii unităţii de fond. Atât timp cât ai un orizont de timp de 20-30 de ani, nu văd de ce trebuie să te sperii că valoarea unităţii tale de fond va fi la un moment dat cu 2-3 procente mai jos”, spune Dan Popovici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO