Burse - Fonduri mutuale

Suedezii de la East Capital descoperă băncile româneşti

Suedezii de la East Capital descoperă băncile româneşti
30.08.2010, 23:50 28

Compania suedeză de administrare a investiţiilor East Capital,cu active nete în gestiune de 4,2 mld. euro şi unul dintre cei maiimportanţi investitori instituţionali de pe piaţa locală, a intratîn premieră în acţionariatul BRD şi al Băncii Transilvania, după ceani la rând considera supraevaluate acţiunile băncilor locale.

Prin fondurile de acţiuni Balkan şi Eastern European, EastCapital avea investiţii în valoare de peste 33 mil. euro pe Bursade la Bucureşti la finele primului semestru, mai mult cu 16% faţăde sfârşitul anului trecut, potrivit rapoartelor semestriale deadministrare.

Principalele modificări făcute de administratorul suedez înprimul semestru în portofoliul celor două fonduri de acţiuniEastern European şi Balkan Fund sunt investiţiile în acţiunile BRDşi cele ale Băncii Transilvania (simbol bursier TLV). La 30 iunie,participaţiile deţinute de Eastern European şi Balkan Fund la BRDşi TLV valorau aproape 2,3 mil. euro.

Prezenţa celor două acţiuni bancare în por­to­foliuladminis­tra­to­ru­lui suedez repre­zintă o schimbare de optică,având în vedere că în ultimii ani East Capital argumenta fap­tul cănu investeşte în băncile româneşti pentru că acţiunile aces­torasunt supraevaluate.

O altă schimbare im­portantă sunt in­vestiţiile celor douăfon­duri de acţiuni în pro­du­sele structurate (war­ran­turi) cuactiv suport acţiuni Fondul Pro­prie­tatea, listate la Bursa deValori de la Viena. La finele lunii iunie, cele două fondurideţineau investiţii în warranturi cu activ suport FondulProprie­tatea în valoare de 4,3 mil. euro.

East Capital a intrat în acţionariatul Fon­dului Proprietatea şiprin vehiculele speciale de investiţii (Coneglen, Salink, SpecialOpportunities şi Bering Balkan Fund) care nu se supun aceloraşireglementări ca fondurile de acţiuni şi care îi permit accesuldirect la acţiunile încă nelistate ale Fondului Proprietatea.

Fondul Balkan, cu active nete de 117 mil. euro la finele anuluitrecut, deţinea cea mai ridicată expunere pe piaţa locală, de 19,2mil. euro. Mai mult, piaţa locală ocupă locul secund în topulalocărilor pe regiunea Balcani, după Turcia. Acţiunile companieipetroliere Petrom rămân cea mai importantă deţinere din portofoliulfondului, participaţia valorând 8 mil. euro la finele lunii iunie.Fondul mai deţine acţiuni la compania farmaceutică A&D Pharma,la Oltchim precum şi la cele cinci SIF-uri.

Investiţiile fondului Eastern European pe piaţa locală erau învaloare de 13,9 mil. euro la finele primului semestru, acţiunilePetrom şi cele ale SIF-urilor fiind principalele plasamente,potrivit raportului semestrial de administrare emis de EastCapital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO