Burse - Fonduri mutuale

Subscrierile la Petrom vor fi cunoscute la sfârşitul ofertei

Subscrierile la Petrom vor fi cunoscute la sfârşitul ofertei

Autor: Andrei Chirileasa

13.07.2011, 00:06 638

Oferta statului la Petrom a început de două zile, însă nu existăinformaţii publice privind nivelul subscrierilor, acestea urmând săfie cunoscute abia după închiderea ofertei, pe 22 iulie.

Ordinele de cumpărare plasate de investitori în oferta Petrom nusunt introduse în sistemul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), astfelcă nu există niciun fel de informaţii publice privind nivelulsubscrierilor în primele două zile.

Ordinele valide vor fi înregistrate în sistemul Bursei abia la ozi după închiderea ofertei, respectiv pe 23 iulie, potrivitprospectului de ofertă. Tot atunci vor fi făcute publice nivelulsubscrierilor pe fiecare tranşă în parte şi preţul de ofertă.

Până atunci, doar intermediarii ofertei, Renaissance Capital, BTSecurities, EFG Eurobank Securities şi Romcapital, au date privindnivelul subscrierilor. De asemenea, comisia guvernamentală carecoordonează vânzarea pachetului de 9,84% din acţiunile Petrom esteinformată în fiecare zi cu privire la nivelul subscrierilor, maispun intermediarii.

"Pe perioada derulării ofertei, acest subiect este închis. Nu sedau date despre subscrieri pentru a nu influenţa derulareaofertei", a declarat Rareş Nilaş, directorul general al BTSecurities.

Mecanismul de alocare a acţiunilor în ofertă pe baza celui maimare preţ şi a momentului subscrierii face ca orice informaţii cuprivire la nivelul subscrierilor să influenţeze evoluţia ofertei.De exemplu, dacă cu câteva zile înainte de închiderea oferteinivelul subscrierilor ar fi redus, investitorii ar putea plasaordine la preţuri mai mici, ceea ce ar lovi în şansele statului dea-şi maximiza veniturile din vânzarea acţiunilor.

În toate ofertele anterioare, ordinele de subscriere erauînregistrate în sistemul Bursei în ziua în care erau introduse.Astfel, brokerii şi investitorii aveau în fiecare zi informaţii cuprivire la derularea ofertei.

Modul în care sunt înregistrate ordinele a ridicat şi semne deîntrebare privind compatibilitatea ofertei cu regulile din Codulbursei de la Bucureşti. Intermediarii spun însă că nu se pune îndiscuţie valabilitatea ofertei.

"Avem un protocol semnat cu Bursa şi ei şi-au dat acordul cuprivire la acest mod de derulare a ofertei. Acest mod deînregistrare a ordinelor, cu book închis, are un obiectiv foarteclar: să nu influenţeze procesul de formare a preţului. Aşa sepractică peste tot în lume, inclusiv la Varşovia şi Viena. Doar lanoi e o excepţie", a explicat Rareş Nilaş.

Statul vinde prin ofertă publică 5,57 miliarde de acţiunireprezentând 9,84% din capital. Tranşa investitorilor micireprezintă 15% din total, iar investitorilor instituţionali le esterezervat restul de 85%. Preţul maxim al ofertei este de 0,46lei/acţiune.

Pe Bursă, preţul acţiunilor Petrom merge tot înjos

Acţiunile Petrom (SNP) au scăzut ieri cu 1,85%, închizând lanivelul de 0,39 lei, cu 15% sub preţul maxim de 0,46 lei la carestatul vrea să-şi vândă acţiunile.

Joi dimineaţa, după publicarea anunţului de ofertă, acţiunile aucrescut pe Bursă de la 0,405 lei la 0,42 lei, însă pe parcursulşedinţei s-au corectat, închizând sub nivelul de 0,4 lei. Şi luni,acţiunile Petrom au închis tot pe minus. Scăderile au venit pefondul unor volume de tranzacţionare extrem de scăzute, de până la300.000 de lei.

Evoluţia acţiunilor Petrom pe Bursă reflectă însă mai puţinindicatorii fundamentali ai companiei, respectiv rezultatelefinanciare, fiind determinată de instabilitatea de pe pieţelefinanciare internaţionale, care au înregistrat scăderi puternice înultimele zile din cauza extinderii problemelor datoriilorsuverane.

Această evoluţie ar putea avea un impact negativ asupra preţuluifinal al ofertei Petrom şi asupra subscrierilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO