Burse - Fonduri mutuale

Strainii au retras aproape 5 mil. euro din Stabilo

15.09.2006, 21:12 16

Activul net al fondului monetar Stabilo, administrat de Pioneer Asset Management, s-a redus in primele opt luni ale acestui an cu circa 5 milioane de euro (19 milioane de lei), din cauza unor retrageri importante din partea unor investitori straini. Fondul investeste in instrumente cu venit fix in lei, foarte atractive pentru straini in ultimii ani datorita aprecierii leului.
La finele lunii august, activele Stabilo erau de 0,47 milioane de euro (1,67 milioane de lei), comparativ cu un nivel de 5,6 milioane de euro (20,6 milioane de lei), la finele anului trecut.
"Scaderea s-a datorat unor retrageri masive, care au fost in mare parte anticipate. La sfarsitul anului trecut, in fond au intrat niste investitori stranini, care au stat o perioada scurta de timp. Este vorba de investitori care au investitii directe in Romania si care si-au lichidat niste investitii la sfarsitul anului trecut si au plasat banii in fond pana ce au identificat alte oportunitati de investitii", a declarat Florin Dolea, directorul executiv al Pioneer Asset management, societatea de administrare a investitiilor a grupului financiar italian UniCredito.
In urma acestor retrageri, fondul si-a lichidat majoritatea plasamentelor in depozite bancare, peste 90% din activele fondului fiind plasate in prezent in obligatiuni.
"Cu ocazia acestor retrageri am reusit sa restructuram putin portofoliul cumparand obligatiuni de pe piata. Intentionam sa tinem fondul pe cat posibil in zona fondurilor de obligatiuni, pentru a creste randamentul. Totusi, in conditiile unei piete a obligatiunilor foarte putin dezvoltata, in cazul unor intrari de capital mai ridicate vom fi nevoiti sa plasam banii tot in depozite bancare", a precizat Dolea.
Stabilo a inregistrat in primele opt luni ale anului un randament de 3,7%, in conditiile in care rata inflatiei a fost in aceasta perioada de 2,7%.
In ultimele 12 luni insa, randamentul fondului a fost de 5,6%, sub rata inflatiei de 6%.
"Au existat si iesiri justificate de ecartul scazut dintre performanta fondului si inflatie, unii investitori preferand sa se mute pe fonduri cu plasamente in actiuni, in momentul in care au considerat ca Bursa s-a stabilizat", a spus Dolea.
Fondurile monetare sunt utilizate in primul rand ca instrumente de cash management sau ca plasamente pe termen scurt de catre investitori institutionali. Acestea au pierdut teren in ultimii doi ani in fata fondurilor cu plasamente in actiuni, din cauza scaderii dobanzilor de pe piata bancara, care a determinat o reducere drastica a randamentelor.
Simfonia I, fondul monetar administrat de SG Asset Management, societatea de administrare a investitiilor a BRD, si-a diminuat activul cu 25% in primele opt luni, de la 23,7 milioane de euro la finele anului trecut la 18 milioane de euro la finele lunii trecute.
Per total, fondurile monetare au inregistrat in primele opt luni ale anului iesiri nete de capital de 12,5 milioane de euro. Cota de piata a fondurilor monetare s-a redus la 20,5% la sfarsitul lui august, fata de aproape 32% la finele anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO