Burse - Fonduri mutuale

Strainii au retras 7 milioane de euro de pe Bursa in august

25.09.2006, 19:31 14

Investitorii straini de pe piata de capital au plecat luna trecuta acasa cu 7 milioane de euro, conform statisticilor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare in privinta investitiilor straine de pe piata de capital.
Investitorii straini au retras luna trecuta din conturile deschise la societatile de brokeraj 122 de milioane de lei (34,6 milioane de euro), in vreme ce sumele depuse la brokeri pentru cumpararea de actiuni si obligatiuni s-au ridicat la 96,8 milioane de lei (27,4 milioane de euro).
Luna august este de obicei cea mai slaba in ceea ce priveste activitatea pe Bursa, una din cauze fiind vacantele managerilor fondurilor straine de investiti. De la inceputul anului, soldul intrarilor de capital este insa pozitiv, cu intrari nete de capital in valoare de 3,4 milioane de euro, o suma nesemnificativa pentru piata romaneasca.
Iesirile de capital de luna trecuta au venit pe fondul unui volum mai mare al vanzarilor de actiuni fata de volumul cumpararilor.
Investitorii straini au cumparat luna trecuta actiuni in valoare de 128 de milioane de lei (36 de milioane de euro), in vreme ce vanzarile s-au ridicat la 147 de milioane de lei (41 de milioane de euro), vanzarile nete ridicandu-se astfel la 19 milioane de lei (5,4 milioane de euro).
Luna trecuta Bursa a continuat sa se afle pe un trend ascendent, insa ritmul de crestere al cotatiilor s-a incetinit fata de lunile anterioare. ZF Index, calculat de Ziarul Financiar, a inregistrat luna trecuta un avans de 3,9%, in principal datorita SIF-urilor care au urcat cu aproape 10%, apropiindu-se tot mai mult de maximele atinse in luna februarie.
Cu toate ca in ansamblu au adus pe piata sume nesemnificative anul acesta, cumpararile nete de actiuni ale investitorilor straini au fost de aproape 100 de milioane de euro, reiese din datele CNVM.
In primele opt luni ale anului strainii au cumparat actiuni de 2,04 miliarde de lei (578 de milioane de euro), in vreme ce vanzarile de actiuni ale acestora au insumat 1,7 miliarde de lei (480 de milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO