Burse - Fonduri mutuale

Strainii au adus anul trecut jumatate de miliard de euro

Strainii au adus anul trecut jumatate de miliard de euro

Click pentru imaginea intreaga

28.01.2008, 18:31 16

Intrarile nete de capital reprezinta diferenta dintre sumele aduse de investitorii straini in conturile societatilor de brokeraj locale si sumele retrase.
Valoarea totala a intrarilor de capital strain a fost anul trecut de peste 2 mld. euro, de peste doua ori mai mare decat in 2006, in timp ce retragerile s-au ridicat la 1,47 mld. euro.
Intrarile de capital strain difera de investitiile nete ale nerezidentilor, care reprezinta achizitiile totale ale acestora pe Bursa din care se scad vanzarile de actiuni. Achizitiile nete ale strainilor au totalizat anul trecut 458 mil. euro, dublu fata de 2006. Aceasta valoare cumuleaza investitiile nete ale nerezidentilor in actiuni listate pe Bursa de Valori, pe Bursa RASDAQ, precum si in obligatiuni sau fonduri mutuale.
De altfel, investitiile straine nete in actiuni raportate de Bursa de Valori au fost anul trecut de 226 mil. euro, cu doar 34% mai mari decat in 2006, ceea ce confirma ca multe dintre fondurile straine si-au indreptat anul trecut atentia catre piata RASDAQ.
Pe RASDAQ s-au realizat cateva dintre cele mai mari tranzactii de anul trecut de pe piata de capital, cum sunt achizitia companiei de asigurari Ardaf Cluj (ARDF) de catre fondul de investitii ceh PPF Investments, achizitia pachetului majoritar al Asirom (ASRA) de catre grupul Viena Insurance si cumpararea producatorului de placi ceramice Ceramica Iasi (CERE) de catre fondul american Advent. Valoarea totala a celor trei deal-uri, in care vanzatorii au fost investitori romani, se ridica la peste 200 mil. euro (suma include si ofertele de preluare obligatorii derulate anul trecut).
La aceste tranzactii mari se adauga achizitii mai mici ale unor fonduri de investitii in companii precum Prospectiuni Bucuresti (PRSN) si Imotrust Arad (ARCV).
Pe Bursa de Valori, cele mai mari tranzactii ale fondurilor straine au avut ca obiect actiunile societatilor de investitii financiare (SIF) si pe cele ale bancilor. Investitiile straine nete in actiuni SIF s-au ridicat la 160 mil. euro pe tot anul trecut, desi in ultimele doua luni ale anului strainii au realizat vanzari nete pe SIF-uri de 93 mil. euro. Pe actiunile bancare, soldul achizitiilor nete ale nerezidentilor a fost de
44 mil. euro.
Cumpararile totale ale strainilor pe SIF-uri si banci s-au ridicat anul trecut la aproape 1,2 mld. euro, reprezentand peste 50% din achizitiile totale, de 2,35 mld. euro, iar vanzarile de SIF-uri si banci au insumat 990 mil. euro, dintr-un total de 1,9 mld. euro.
Evolutia Bursei a fost strans legata anul trecut de tranzactiile investitorilor straini. Astfel, in perioada ianuarie-iulie, cat fondurile straine au plasat sume importante pe piata romaneasca, indicii bursieri au inregistrat un trend pozitiv, stabilind noi recorduri la mijlocul lunii iulie. Incepand cu luna august, achizitiile strainilor s-au redus pe fondul crizei internationale, Bursa intrand pe un trend descendent care s-a prelungit pana in prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO