Burse - Fonduri mutuale

Străinii au adus 84,3 mil. euro pe Bursă în ultimul an

Străinii au adus 84,3 mil. euro pe Bursă în ultimul an

Autor: Adrian Ionut Cojocar

04.01.2011, 23:55 17

Valoarea intrărilor de capital străin pe Bursă a fostinfluenţată semnificativ în 2010 de tranzacţiile kazahilor de laKazMunaiGaz prin care au cumpărat acţiuni Rompetrol Rafinare de lainvestitori locali de circa 58 mil. euro atât prin ofertă publică,cât şi direct prin intermediul pieţei. Făcând abstracţie detranzacţiile cu Rompetrol, intrările de capital străin s-au cifratundeva la 26 mil. euro, nivel similar cu cel dintr-o singură lunăîn perioada de boom a pieţei.

SIF-urile au vândut anul trecut acţiuni BRD Societe Generale(BRD) în valoare de circa 48 mil. euro, la cumpărare aflându-se celmai probabil fonduri de investiţii străine. Şi acţiunile BVB austârnit interesul străinilor, în condiţiile în care unii dintre ceimai importanţi acţionari români ai operatorului, precum DanielŢepeş, au scos la vânzare pachete semnificative, în timp ce Erstesau Franklin Templeton au cumpărat. Românii au scos în 2010 de peBursă 73,6 mil. euro, iar soldul conturilor agregate unde setranzacţionează acţiunile Erste Bank (EBS) a fost unul negativ,respectiv de 10,6 mil. euro.

Analiştii spun că tranzacţiile de tip deal (tranzacţiinegociate) vor continua să domine o perioadă rulajele la Bursă dincauza lichidităţii scăzute, dar că apetitul investitorilor străinipentru acţiuni româneşti va creşte cel puţin la început de an înprincipal ca urmare a contextului favorabil la nivelinternaţional.

"În prima parte a anului 2011 sunt optimist în ceea ce priveşteintrările de capital străin din mai multe cauze: 1) există osezonalitate favorabilă, în sensul că mulţi îşi fac calculele îndecembrie şi din primul trimestru încep să-şi îndeplineascăstrategia, adică există bani alocaţi pentru regiune, 2) datelemacro recente la nivel internaţional nu au venit mai pesimistedecât se aştepta 3) situaţia macro internă, deşi este în continuareuna proastă, este percepută ceva mai bine acum şi 4) listareaFondului Proprietatea cred că va mai creşte free-float-ul şi vaîmbunătăţi lichiditatea", spune Florin Ilie, şeful departamentuluiPieţe de Capital la ING Bank

El consideră că momentul ales pentru listarea FonduluiProprietatea este cel mai prielnic din ultimele nouă luni dinperspectiva cererii investitorilor străini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO