Burse - Fonduri mutuale

Stere Farmache vrea sa aduca si ETF-uri pe Bursa

11.06.2009, 18:30 97

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) are in vedere introducerea la tranzactionare a unor instrumente financiare structurate, Exchage Trading Funds (ETF), care se construiesc pe baza unor indici bursieri, potrivit presedintelui Bursei, Stere Farmache.

"Vrem sa introducem ETF-uri la tranzactionare, insa trebuie sa gasim un fond de investitii care sa lanseze aceste instrumente financiare, ce se construiesc pe structura unui indice bursier", a spus Farmache.
ETF-urile urmaresc performanta unui indice de actiuni, oferind posibilitatea investitorilor sa cumpere un portofoliu diversificat ca si cum ar achizitiona o singura actiune la un cost mult mai mic decat in cazul in care ar cumpara titlurile separat. Spre deosebire de indici, ETF-urile sunt tranzactionate ca actiuni pe bursa.
In privinta sistemului alternativ de tranzactionare pe care BVB intentioneaza sa il infiinteze, Farmache a explicat ca acesta va fi realizat de catre Bursa, si nu de o entitate separata, pentru a diminua costurile.
"Nu am renuntat la sistemul alternativ de tranzactionare, am regandit acest proiect, care va fi realizat sub umbrela BVB, fara a mai fi nevoie de o entitate separata care ar genera costuri suplimentare, si prin intermediul caruia intentionam sa aducem la Bucuresti titluri internationale", a spus Farmeche.
Bursa a anuntat in ultima perioada mai multe noutati pe care intentioneaza sa le implementeze in acest an, cum ar fi introducerea ordinelor de tip "stop loss" si "take profit", care permit investitorilor sa-si gestioneze mai bine riscurile, care ar urma sa intre in vigoare din luna iulie, potrivit directorului general al BVB Anca Dumitru.
De asemenea, Bursa va majora incepand de luni, 15 iunie, limita de variatie zilnica pentru cele mai lichide actiuni, cuprinse in indicele BET, de la 15% cat este in prezent pana la maxim 40%.
Implementarea conturilor globale si a tranzactiilor de tip "over the counter" (OTC) este alt proiect prin care Bursa incearca sa creasca interesul investitorilor straini pentru piata locala.
"Tranzactiile OTC vor fi introduse gradual, mai intai pentru actiuni straine si titluri de stat", a spus Farmache.
Tranzactionarea OTC este des intalnita pe pietele de capital externe, unde investitorii institutionali negociaza transferul de pachete de actiuni in afara bursei. Aceste transferuri au insa un nivel de transparenta mai redus decat al tranzactiilor efectuate pe piata la vedere.
Pe de alta parte, aceste tranzactii ar permite fondurilor straine sa cumpere actiuni romanesti fara sa-si deschida cont la societati de brokeraj locale.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO