Burse - Fonduri mutuale

Statul a pierdut 1,5 mld. lei din valoarea companiilor deţinute pe bursă

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Radu Bostan

07.09.2015, 00:07 734

„Portofoliul“ de pe bursă al statului român, dominat de pachete de acţiuni la companiile din sectorul energetic, a scăzut cu 1,5 mld. lei în primele opt luni ale anului, dar pierderea a fost „îndulcită“ de dividende încasate de la res­pec­tivele companii. Astfel pierderea se reduce la 56 mil. lei.

Dacă ar fi asimilat unui investitor obişnuit, statul, prin di­verse ministere, ar fi de departe cel mai important jucător de pe bursă, cu o „avere“ care la finele lui august valora 20,8 mld. lei, sau 14% din capitalizarea totală a pieţei principale a Bursei de Valori Bucureşti. Cea mai valoroasă de­ţinere este pachetul de 70% din Romgaz, evaluat la

8,3 mld. lei. Expunerea exce­sivă pe un singur sector este însă o mare vulnerabilitate în contextul actual al preţurilor mici ale electricităţii şi petrolului. Portofoliul statului a pierdut 7% din valoare faţă de înce­putul anului. Acţiunile cu cea mai mare greutate, anume Romgaz (SNG) şi Petrom (SNP), au scăzut cu mai mult de 11% în primele opt luni.

La polul opus, acţiunile care au adus cele mai mari câş­tiguri au fost producătorul de componente pentru eli­cop­tere IAR Braşov (IARV), care a crescut cu 306% anul acesta, şi transportatorul de ţiţei Conpet Ploieşti (COTE), cu un plus de 21%, însă capitalizarea mică a acestor com­panii a estompat efectul pozitiv asupra valorii por­tofoliului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO