Burse - Fonduri mutuale

Stabilizare de moment a cotatiilor de pe Bursa

26.01.2007, 19:03 13

Cotatiile de pe Bursa au inregistrat ieri scaderi nesemnificative, pe o lichiditate la nivelul mediei din ultima perioada, in conditiile in care tranzactionarea a durat doar patru ore din cinci, ca urmare a protestului Bursei la incoerenta din plan legislativ cu privire la modul de plata a impozitelor.
"Masura de protest din partea conducerii Bursei reprezinta un semnal pentru institutiile statului, care trebuie sa stabileasca din timp normele si reglementarile pietei, astfel incat investitorii sa poata sa-si stabileasca o strategie de investitii", spune Nicolae Rusu, presedintele societatii de brokeraj Orizont Vest.
Unii brokeri spun ca dupa perioada de asteptare determinata de instabilitatea politica in care cotatiile au inregistrat un recul, in ultimele sedinte investitorii intra la cumparare, dar cu grija.
"Usor, usor investitorii au inceput sa intre la cumparare in conditiile in care neclaritatile din plan politic au fost clarificate in mare parte, cu toate ca investitorii inca mai manifesta prudenta", considera Nicolae Rusu.
Indicele BET-FI s-a situat la inchidere putin sub cel de la sfarsitul zilei precedente, actiunile SIF inregistrand in medie o scadere de 0,2%.
Cele mai tranzactionate au fost actiunile SIF Oltenia si SIF Moldova, care au pierdut 0,6%, respectiv 0,3%, pe un rulaj de 3,6 milioane de euro (12,3 milioane de lei) si 2,7 milioane de euro (9,3 milioane de lei).
Indicele BET a coborat cu 0,4% de la maximul istoric atins in sedinta precedenta, pe seama scaderilor inregistrate de titlurile Rompetrol Rafinare si BRD, care au pierdut 1,9%, respectiv 1,4%.
Actiunile Bancii Transilvania si cele Petrom au inchis la acelasi nivel de inchidere din sedinta precedenta.
Unii brokeri sunt optimisti in ceea ce priveste evolutia Bursei in urmatoarea perioada, in conditiile apropierii perioadei in care majoritatea companiilor isi prezinta rezultatele financiare, care ar putea sa impulsioneze piata.
"Cred ca Bursa isi va pastra trendul ascendent pentru ca vin convocatoarele si rezultatele financiare ale companiilor. Cu toate acestea, investitorii nu ar trebui sa se mai astepte anul acesta la randamentele foarte mari pe care le oferea Bursa in anii precedenti", a conchis Nicolae Rusu.

Actiunile SIF Transilvania au pierdut ieri 0,6%, tranzactiile cu aceste titluri cumuland 1,7 milioane de euro (5,7 milioane de lei). "SIF-urile au un potential de crestere in conditiile in care acestea se vor capitaliza in acest an prin distribuirea de actiuni dividende si nu prin aport in numerar din partea actionarilor", este de parere Nicolae Rusu, presedintele societatii de brokeraj Orizont Vest. Titlurile SIF Transilvania au adus de la sfarsitul anului trecut cel mai mare castig dintre SIF-uri, de circa 5%. Pe parcursul sedintei, aceste actiuni au urcat pana la un maxim de 3,2 lei/actiune si au inchis pe minim, la cursul de 3,14 lei/actiune.

Titlurile Rompetrol Rafinare au inregistrat o scadere de aproape 2% ieri, valoarea tranzactiilor din piata cu aceste actiuni ridicandu-se la 0,87 milioane de euro (2,9 milioane de lei). Titlurile Rompetrol Rafinare au mai facut obiectul unei tranzactii speciale de circa 0,3 milioane de euro (1 milion de lei). Transferul s-a realizat la un pret de 1,03 lei/actiune, egal cu cel de inchidere din sedinta precedenta. Scaderea de ieri vine in contextul in care actiunile Rompetrol Rafinare s-au apreciat anterior cu peste 10% pe parcursul catorva sedinte. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 0,101 lei/actiune, cu peste 15% mai ridicat decat cel de la sfarsitul anului trecut.

Actiunile societatii de intermediere financiara Broker Cluj au castigat peste 1% in sedinta de ieri, atingand un nou maxim de 1,9 lei/actiune. Aceste titluri s-au mentinut in ultima perioada pe un trend relativ constant de crestere, de la inceputul anului actiunile Broker Cluj aducand un randament de peste 11%. La inceputul acestei saptamani, Broker Cluj a ajuns sa controleze peste 10% din producatorul de lactate Industrializarea Laptelui Dambovita, ca urmare a unor tranzactii derulate pe piata RASDAQ. Pe parcursul sedintei, titlurile Broker Cluj au fost tranzactionate la un minim de 1,86 lei/actiune si au inchis pe maxim, la 1,9 lei/actiune.

Titlurile companiei de panificatie Boromir Prod Buzau au facut ieri obiectul unor tranzactii mai ridicate, in valoare de aproape 0,12 milioane de euro (0,4 milioane de lei). Pe fondul acestor tranzactii, cursul din piata a inregistrat o scadere de 1,8%, dupa o perioada de circa o saptamana in care actiunile Boromir s-au apreciat de peste 2,2 ori pe o lichiditate in crestere. In ultima perioada, printre cei interesati de achizitionarea acestor titluri s-a numarat societatea Eurostar Invest. Sava Constantin a vandut ieri un pachet de 19.000 de actiuni ale companiei de panificatie la un pret de 5,9289 lei/actiune. Inchiderea pe titlurile Boromir Prod Buzau s-a realizat la un curs de 5,6 lei/actiune.

Actiunile Electromagnetica au castigat aproape 5%, pe fondul unor tranzactii in valoare de circa 33.500 de euro (0,11 milioane de lei). In ultimele doua luni, aceste titluri au inregistrat o tendinta de stabilizare, cursul Electromagnetica mentinandu-se in intervalul de fluctuatie de 0,9 lei/actiune si 1 leu/actiune. Pe parcursul sedintei de ieri, actiunile producatorului de echipamente electrice si subansambluri din mase plastice au coborat pana la un minim de 0,94 lei/actiune si au atins un prag maxim de 1 leu/actiune. La inchidere, titlurile Electromagnetica au fost tranzactionate la un pret de 0,99 lei/actiune, cu circa 7% peste nivelul de la sfarsitul anului precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO