Burse - Fonduri mutuale

Spectacol vineri la Bursă după ce unii investitori au început să primească dividendul mamut de la Fondul Proprietatea. BET creşte cu 2%, tras în sus de Banca Transilvania, Hidroelectrica, Petrom. Acţiunea BVB, la maxim istoric

Spectacol vineri la Bursă după ce unii investitori au...

Autor: Eduard Ivanovici

29.09.2023, 11:22 19296

Indicele BET, de referinţă pentru Bursa de Valori Bucureşti, creştea la startul şedinţei de tranzacţionare de vineri cu 1,95%, în contextul în care o parte dintre investitorii prezenţi pe piaţa locală de capital au început să primească din dividendele de peste nouă miliarde de lei ale Fondului Proprietatea (FP), ca urmare a vânzării integrale a participaţiei la Hidroelectrica (H2O).

Distribuirea integrală urmează să fie realizată în cursul zilei de astăzi. Anterior, mai mulţi analişti estimau că o parte din dividende se vor întoarce către unii emitenţi listaţi la BVB, cu precădere asupra companiilor cu profit constant şi politici solide de alocare de dividende.

Cea mai mare distribuţie de cash din istoria României, de 2 mld. euro sub formă de dividende de la Fondul Proprietatea, poate aduce o scădere a randamentelor pe titluri de stat şi o uşoară depreciere a leului pe termen scurt. Aşteptări de creşteri ale preţurilor acţiunilor

Emitentul Bursa de Valori Bucureşti, operatorul pieţei româneşti de capital, urca la un nou maxim istoric de 66 de lei pe acţiune, plus 4,1%. Alte creşteri notabile erau afişate de FP (4,6%), Nuclearelectrica (2,5%), Banca Transilvania (2%), Transport Trade Services (1,9%), Transelectrica (1,7%) şi Hidroelectrica (1,6%).

La 11:20, deci la o oră şi 20 de minute de la începutul sesiunii, rulajul pe întregul segment de acţiuni – Piaţa Principală şi Sistemul Multilateral de Tranzacţionare – ajungea deja la 35 de milioane de lei.

Cu evoluţiile de astăzi şi de ieri (plus  0,74%), BET şterge integral scăderile de marţi şi miercuri, de 1,32%, respectiv 0,95%, venite pe fondul noilor modificări fiscale anunţate de coaliţia de guvernare PSD-PNL.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO