Burse - Fonduri mutuale

Slovenii de la KD Investments îşi unesc fondurile

Autor: Roxana Pricop

12.11.2012, 00:04 134

Societatea de administrare KD Investments, cu active în gestiune de 30,7 mil. lei, a decis să fuzioneze cele două fonduri mutuale din portofoliu, fondul de plasamente diversificate Optimus urmând să fie absorbit de fondul de acţiuni Maximus. Administratorul e controlat de grupul sloven KD.

Fuziunea dintre cele două fonduri va avea loc pe 23 noiembrie. Începând cu 21 noiembrie, vor fi suspendate operaţiunile de subscriere şi retragere cu excepţia răscumpărărilor integrale de unităţi de fond. Optimus are active de 800.000 lei de la 15 investitori, iar KD Maximus este al doilea cel mai mare fond de acţiuni cu active de 29 milioane de lei de la 746 investitori.

Jan Pricop, directorul general al societăţii, explică astfel decizia: "Anumite costuri privind funcţionarea KD Op­timus, fond absorbit, precum cele de audit, în special cele recent imple­mentate privind auditarea celui de-al doilea set de situaţii financiare - sub standardul IFRS, au un impact dispro­por­ţionat în efi­cien­ţa funcţionării acestuia, da­torat în principal valorii relativ scăzute a activului total al fondului.

În ciuda eforturilor per­manente ale adminis­tra­torului de a-l promova, fondul nu a reuşit să atragă în mod con­vingător investiţii care să de­termine creşterea activului total la un nivel adecvat, începând cu care aceste costuri, relativ fixe, să nu mai aibă un impact atât de important asupra rentabilităţii fondului".

Pe piaţa locală activează 15 fonduri de acţiuni cu active nete totale de 152,5 milioane de lei. De la declanşarea crizei, fondurile de acţiuni nu au mai reuşit să convingă românii să investească, astfel că activele le-au scăzut neîntrerupt în ultimii ani.

În 2007, fondurile de acţiuni erau cele mai mari din rândul fondurilor mutuale cu active totale de 400 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO