Burse - Fonduri mutuale

Simtel Team intră în liga producătorilor de energie regenerabilă şi finalizează prima fază a unui parc fotovoltaic cu o putere instalată totală de 1,7 MWp. Mihai Tudor, CEO: Pe termen mediu, vrem să atingem o putere instalată totală de 100MW în parcurile noastre

Mihai Tudor, CEO şi membru executiv al Consiliului de Administraţie al Simtel Team

Mihai Tudor, CEO şi membru executiv al Consiliului de Administraţie al Simtel Team

Autor: Cristina Bellu

29.08.2023, 09:40 1434

Simtel Team (simbol bursier: SMTL), companie românească de inginerie şi tehnologie listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti şi lider naţional în domeniul energiei regenerabile, anunţă finalizarea primei faze a parcului fotovoltaic de la Pleşoiu, judeţul Olt, proiect care face parte din noua linie de business dezvoltată de companie, producţia de energie electrică.

Prima parte a proiectului are o putere instalată de 0,988 MWp, obţinută de la 2.244 de panouri fotovoltaice, urmând ca cea de-a doua fază să ajungă la o putere instalată de 0,712 MWp, generată de 1.320 de panouri fotovoltaice, arată datele transmise marţi de oficialii companiei.

Pentru cea de-a doua parte a aproiectului au fost demarate procedurile de obţinere a autorizaţiilor necesare, având termen de finalizare estimat prima jumătate a anului 2024.

La finalizarea întregului proiect, Simtel va opera un parc fotovoltaic cu o putere instalată totală de 1,7 MWp, energia regenerabilă produsă urmând să fie comercializată prin intermediul unor contracte directe cu beneficiarii sau prin OPCOM (Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi Gaze Naturale din România).

„Finalizarea primei faze a proiectului de la Pleşoiu marchează o etapă majoră în evoluţia Simtel, prin dezvoltarea unei noi linii de business care vizează producţia de energie electrică regenerabilă. (...) Odată finalizat integral, parcul fotovoltaic de la Pleşoiu va reduce emisiile de dioxid de carbon în atmosferă cu peste 1.500 tone pe an”, spune Iulian Nedea, cofondator şi Preşedintele Consiliului de Administraţie al Simtel Team.

În primul an de funcţionare, faza I a proiectului va avea o producţie estimată de energie de 1.372,38 MWh. Odată cu finalizarea integrală a centralei electrice fotovoltaice, aceasta va produce o cantitate de 2.603,78 MWh în primul an de funcţionare.

Suprafaţa totală a terenului unde este localizată centrala electrică, ce cuprinde ambele faze, se ridică la aproximativ 23.000 mp.

„Dorim să extindem acest domeniu de activitate în viitor, cu planul ca, pe termen mediu, să atingem o putere instalată totală de 100MW în parcurile noastre. În prezent, lucrăm la astfel de proiecte de producere a energiei electrice, care se află în diverse stadii de evoluţie, de la achiziţie la autorizare, avizare sau certificare”, adaugă Mihai Tudor, CEO şi membru executiv al Consiliului de Administraţie al Simtel Team.

Prima fază a proiectului Pleşoiu a fost finanţată din surse proprii ale companiei, iar în prezent, Simtel se află în plin proces de negociere cu multiple bănci pentru refinanţarea primei faze a proiectului şi, de asemenea, finanţarea celei de-a doua faze.

În primul trimestru din 2023, Simtel a înregistrat la nivel consolidat o cifră de afaceri de 65,6 milioane de lei, o creştere cu 579% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, şi un profit net de 2,9 milioane de lei, o apreciere cu 896%.

Compania urmează să publice rezultatele financiare pentru primul semestru din 2023 pe data de 7 septembrie.

Simtel este listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti din iulie 2021, iar în prezent, are o capitalizare de piaţă de aproximativ 301 milioane de lei.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO