Burse - Fonduri mutuale

Simtel Team a finalizat un proiect fotovoltaic pe 11 clădiri ale CTP România şi a semnat un act adiţional de 5 mil. euro pentru alte 11 clădiri

Simtel Team a finalizat un proiect fotovoltaic pe 11...

Autor: Tibi Oprea

29.06.2023, 18:57 1791

Simtel Team (simbol bursier SMTL), companie românească de inginerie şi tehnologie listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti şi lider naţional în domeniul energiei regenerabile, a anunţat continuarea parteneriatului cu dezvoltatorul de spaţii industriale şi logistice CTP România, prin semnarea unui nou parteneriat ce prevede construirea şi instalarea unor instalaţii fotovoltaice pe acoperişurile a 11 clădiri. Valoarea actului adiţional este estimată la aproximativ 5 milioane de euro, în funcţie de comenzile ce vor fi plasate de către CTP.

„Colaborarea dintre Simtel Team şi CTP România reprezintă, pe lângă un parteneriat de afaceri, şi o armonizare a viziunii comune pentru un viitor mai verde şi mai eficient energetic. Primul proiect pe care l-am realizat împreună pe parcursul anului trecut şi prima parte a acestui an ne-a demonstrat că suntem pe drumul cel bun şi că energia regenerabilă nu este doar viitorul, ci şi prezentul. Suntem bucuroşi că putem contribui la eforturile CTP România de a avea clădiri care produc energie regenerabilă, într-un context în care eficienţa energetică şi responsabilitatea faţă de mediu sunt mai importante ca niciodată. Rolul nostru în acest ecosistem este de a promova şi implementa soluţii de energie verde, care în final să conducă la eficientizarea producţiei şi consumului de energie la nivel naţional. Noua etapă a colaborării noastre cu CTP România subliniază importanţa continuării acestui rol”, spune Iulian Nedea, cofondator şi Preşedintele Consiliului de Administraţie al Simtel Team.

În martie 2022, Simtel şi CTP au demarat primul proiect de colaborare care a vizat proiectarea şi instalarea de către echipa Simtel a unor instalaţii fotovoltaice pe 11 clădiri din cadrul parcului industrial CTPark Bucharest West. În prezent, parcul industrial respectiv beneficiază de o putere instalată de 11 MWp, iar Simtel este în continuare responsabilă de serviciile de mentenanţă şi reviziile anuale specifice.

În cadrul noului proiect, Simtel va proiecta şi construi instalaţii fotovoltaice pe 11 clădiri ale CTP România din locaţiile CTPark Bucharest North, CTPark Bucharest West, Chitila, Piteşti, Craiova, Timişoara şi Sibiu. Instalaţiile fotovoltaice vor avea o putere instalată de până la 13,3 MWp, reprezentând aproximativ 31.000 de panouri fotovoltaice. În primul an de funcţionare, energia produsă va fi de 16.625 MWh şi va reduce emisiile de dioxid de carbon în atmosferă cu 10.269 tone pe an.

„Suntem primul dezvoltator imobiliar cu o centrală fotovoltaică deja operaţională, proiect pe care l-am derulat anul trecut, în CTPark Bucharest West, tot împreună cu echipa Simtel. Ca lider de piaţă, ştim că avem obligaţia să investim continuu în calitatea spaţiilor şi în facilitarea celor mai bune condiţii comerciale pentru clienţii noştri. Astfel, am decis să continuăm proiectul de energie verde din CTPark Bucharest West, alte 11 clădiri urmând să fie dotate cu instalaţii fotovoltaice”, spune Eleonora Amăriuţei, Chief Financial Officer CTP Romania.

Simtel Team va fi responsabilă de lucrările de inginerie, proiectare, furnizarea parţială de echipamente şi materiale, instalarea, avizarea şi punerea în funcţiune a instalaţiilor fotovoltaice. După finalizarea lucrărilor, compania va asigura mentenanţa panourilor fotovoltaice, care presupune monitorizarea 24/7, remedieri corective de orice tip realizate în 24 de ore şi revizii anuale pentru a preveni apariţia oricăror alte potenţiale situaţii neplăcute.

În ultimii patru ani, Simtel Team a proiectat şi pus în funcţiune numeroase centrale electrice fotovoltaice pentru clienţi din diverse industrii. Parcurile fotovoltaice pe care le operează Simtel însumează peste 200 MWp instalaţi şi produc anual 260.000 de MWh, corespondentul consumului a 73.000 de locuinţe într-un an, reducând cu 156.000 de tone pe an emisiile de gaze cu efect de seră.

Simtel Team este listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti din data de 1 iulie 2021, având, în prezent, o capitalizare de piaţă de aproximativ 247 milioane de lei. De la începutul anului, acţiunile SMTL se tranzacţionează în creştere cu 26,4%, pe fondul unor tranzacţii de 10,5 mil. lei, arată datele BVB.

Compania a anunţat pentru primele trei luni din 2023 un profit net de 2,9 mil. lei, de la 0,3 mil. lei în T1/2022, la afaceri de 66 mil. lei, comparativ cu 9,7 mil. lei în aceeaşi perioadă a anului anterior. Rezultatele financiare la nivel consolidat includ performanţele înregistrate de Simtel Team, Simtel Solar, entitatea din Republica Moldova în care Simtel deţine întreaga participaţie, precum şi ANT Power Energy şi Agora Robotics, companii în cadrul cărora Simtel Team deţine o participaţie de 51%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO