Burse - Fonduri mutuale

SIF2 s-a rupt de pluton cu o creştere de 12% de la începutul anului

SIF2 s-a rupt de pluton cu o creştere de 12% de la începutul anului

Autor: Andrei Chirileasa

13.01.2012, 00:04 1034

Acţiunile SIF Moldova (SIF2) au înregistrat creşteri susţinute în ultimele zile, pe fondul unor tranzacţii în creştere, detaşându-se de grupul celorlalte SIF-uri.

De la începutul anului, titlurile SIF2 au deja o creştere de 12,5%, în condiţiile în care indicele BET-FI, care urmăreşte evoluţia celor cinci SIF-uri şi a Fondului Proprietatea (FP) a avut un avans de 4%.

Ieri acţiunile SIF Moldova au revenit pentru prima dată peste nivelul de la 1 august 2011, când au început scăderile pe pieţele internaţionale pe fondul reducerii ratingului SUA de către Standard & Poor's şi al izbucnirii crizei datoriilor suverane ale statelor din zona euro.

Care sunt factorii care au susţinut evoluţia mai bună a acţiunilor SIF Moldova din ultimele zile?

O explicaţie ar putea fi anunţul de marţi al Consiliului de Administraţie al SIF Moldova care îşi propune să schimbe actul constitutiv, în vederea eliminării cerinţelor de cvorum actuale. În prezent, este nevoie de prezenţa a 75% din acţiunile cu drept de vot la prima convocare şi de 50% la a doua convocare pentru desfăşurarea Adunărilor Generale Extraordinare ale Acţionarilor (AGEA), ceea ce face aproape imposibilă întrunirea acestora şi adoptarea unor hotărâri importante cum ar fi majorarea capitalului social. SIF Moldova a reuşit să strângă un cvorum de 36% la ultima AGA şi speră să adune peste 50% în vederea modificării actului constitutiv.

Deschiderea pe care administratorii SIF Moldova au manifestat-o în ultimii ani faţă de acţionari a făcut ca SIF2 să devină mai populară decât alte SIF-uri.

Creşterile din ultimele zile au venit şi în contextul în care marţi a fost publicată în Monitorul Oficial legea care ridică pragul maxim de deţinere la SIF-uri de la 1% la 5%.

În termen de 60 de zile SIF-urile va trebui să-şi alinieze statutele la noile prevederi, în caz contrar ele considerându-se modificate de drept. Astfel, investitorii au posibilitatea ca să cumpere acum pachete de până la 5% din acţiunile unei SIF.

La SIF Moldova, ca şi la SIF Transilvania (SIF3), o miză importantă o reprezintă în acest an şi dividendele. Ambele au înregistrat anul trecut profituri mari în urma vânzării integrale a participaţiilor deţinute la BCR. Câştigurile nete marcate anul trecut de cele două SIF-uri din vânzarea BCR se ridică la peste 106 mil. lei, iar calculele ZF arată că cele două SIF-uri ar putea plăti dividende brute cu un randament de peste 15% (adică dobânda pe doi ani de la bancă) chiar dacă vor distribui doar jumătate din profitul pe 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO