Burse - Fonduri mutuale

SIF Moldova vrea să elimine barierele de cvorum pentru AGA

SIF Moldova vrea să elimine barierele de cvorum pentru AGA

Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova

Autor: Roxana Pricop

12.01.2012, 00:05 995

SIF Moldova (SIF2) a anunţat că vrea să flexibilizeze procesul decizional prin eliminarea barierelor de cvorum la adunările generale ale acţionarilor şi să delege anumite competenţe către Con­siliul de Administraţie în probleme pre­cum majorarea de capital şi răscum­părarea de acţiuni proprii.

Societatea ia în calcul convocarea unei adunări generale extraordinare a acţio­narilor (AGEA) pentru modi­ficarea actului constitutiv cu un set de măsuri care să facă mai flexibil procesul decizional.

Printre acestea se numără elimi­narea actualelor bariere de cvorum şi creşterea competenţelor Consiliului de Administraţie în aspecte precum majorările de capital, răscumpărări de acţiuni proprii "pentru a asigura o capacitate viguroasă de reacţie în funcţie de evoluţia pieţelor", potrivit unui raport emis de SIF2 pe bursă. Societatea a anunţat că la AGA se va discuta şi o eventuală majorare a capitalului social. SIF2 are un capital social de 51,9 milioane de lei.

Dintre cele cinci SIF-uri, doar SIF Transilvania (SIF3) poate să deruleze Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor pentru că a eliminat din actul constitutiv prevederile care cer un cvorum obligatoriu de 75% din acţionarii cu drept de vot la prima convocare şi de 50% din acţionari la cea de-a doua convocare. Restul SIF-urilor au obligaţia de a strânge cel puţin 75%, respectiv 50% din acţionari la a doua convocare, lucru aproape im­posibil până acum din cauza limitei de deţinere de 1%. SIF Moldova a reuşit să adune peste 30% din acţionari la ultimele AGA şi este cea mai activă în dialogul cu investitorii instituţionali, dar cvorumul de 50% va fi greu de atins în lipsa unei consolidări a acţio­nariatului după majorarea pragu­lui de deţinere de la 1% la 5%.

Pentru că nu pot strânge suficienţi acţionari pentru a derula o Adunare Generală, celelalte patru SIF-uri nu pot lua decizii importante precum să facă majorări de capital, să facă achiziţii strategice în portofoliu sau să vândă active strategice.

Pentru că începând de marţi 10 ia­nuarie, legea de majorare a pragului de deţinere la 5% din capitalul SIF-urilor a intrat în vigoare, toate cele cinci SIF-uri sunt obligate ca în termen de 60 de zile să convoace AGA pentru a mo­difica actele constitutive cu noile praguri de deţinere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO