Burse - Fonduri mutuale

Pariurile analiştilor Erste pentru 2012: BET-ul are potenţial să crească cu 17%, iar SIF-urile vor bate din nou Fondul Proprietatea

Pariurile analiştilor Erste pentru 2012: BET-ul are potenţial să crească cu 17%, iar SIF-urile vor bate din nou Fondul Proprietatea

Henning Esskuchen, şef al departamentului de CEE Equity Research din cadrul Erste Group: Există şanse reale ca ofertele secundare de la Transelectrica şi Transgaz şi oferta iniţială de la Romgaz să aibă loc în acest an. Dacă aceste oferte au loc şi sunt subscrise cu succes, iar contextul extern se îmbunătăţeşte, există premisele unui an de excepţie pentru bursa de la Bucureşti, cu un impact semnificativ asupra creşterii lichidităţii. Investitorii care vor să ia expunere pe România se uită la SIF-uri şi la Fondul Proprietatea, care sunt aproape echivalente economiei româneşti.

Autor: Roxana Pricop

05.01.2012, 00:08 2248

După ce în 2011 toate bur­sele din Europa Cen­trală şi de Est au în­re­gistrat scăderi dra­ma­tice de până la 35%, cum a fost cazul bursei de la Viena, ana­liştii grupului austriac Erste se aş­teap­tă ca în 2012 acţiunile din regiune să redevină atractive pentru investitori. Astfel, ei se aşteaptă ca bursa din Tur­cia să fie cea mai performantă din Eu­ro­pa Centrală şi de Est în 2012, prog­­no­zând un avans de 20% pentru in­dicele ISE 30, principala referinţă a bur­­sei de la Istanbul.

Al doilea perfor­mer ar putea fi bursa din Praga cu un po­tenţial de a creşte cu 19%. Pentru in­dicele BET, al celor mai lichide zece companii listate la Bucureşti, analiştii Erste estimează un potenţial de creşte­re de 17%. Anul trecut indicele BET a pier­dut 17,6%, indicele PX al bursei de la Praga a scăzut cu 25,6%, iar bursa din Turcia s-a depreciat cu 22,8%.

"Aversiunea la risc a investitorilor şterge o mare parte din perspectiva de performanţă a pieţei româneşti de acţiuni, dar fundamentele arată încă destul de puternic pentru ca piaţa să înregistreze o apreciere destul de ridi­cată. România rămâne favorita noastră în regiunea Europei de Sud-Est", a spus Henning Esskuchen, şef al depar­ta­mentului de CEE Equity Research din cadrul Erste Group.

Top performeri în 2012: acţiuni defensive şi cu dividende mari

În 2012 investitorii ar trebui să se uite la companiile din sectoarele defen­si­ve de activitate şi la companiile cu un ran­dament ridicat al dividendelor, care au cel mai mare potenţial de creştere. Producătorii de petrol şi gaze sunt cei mai atractiv, în opinia analiştilor Erste, fiind urmaţi de companiile de utilităţi şi de telecomunicaţii, cele din urmă ab­sente însă de pe bursa de la Bucureşti. Investitorii ar trebui să stea departe de companiile de construcţii şi de alte sectoare ciclice atât timp cât investitorii sunt îngrijoraţi de reintrarea în recesiune a economiilor din Vest.

Pe Bursa de la Bucureşti SIF-urile au şansa să fie acţiuni "fierbinţi" în 2012, având în vedere că Parlamentul a ridicat pragul de deţinere de la 1% la 5% din capitalul SIF-urilor. Analiştii se aş­teaptă ca discountul de tranzacţio­na­re al SIF-urilor faţă de activul net să scadă sub 50% în acest an, de la circa 60% în prezent. Un alt factor care va ali­menta o apreciere a acţiunilor celor cinci SIF-uri este vânzarea acţiunilor BCR către Erste, care le va lichidiza por­tofoliul şi va reduce la sub 20% din ac­tive ponderea companiilor nelistate. Al treilea motor de creştere pentru acţiunile SIF-urilor în 2012 sunt dividendele generoase aşteptate să fie plătite din profiturile realizate anul trecut, cu randamente ale dividendului aşteptate să depăşească 10%. Mai ales la SIF Moldova şi SIF Transilvania care au înregistrat câştigul de capital din tranzacţia cu Erste în anul fiscal 2011.

Fondul Proprietatea (FP) va avea de câştigat dacă privatizările anunţate de Guvern se vor concretiza. Princi­pa­lul factor de reducere a discountului de tranzacţionare a acţiunilor FP de la nivelul actual de 60% este listarea pro­du­cătorului natural de gaze Romgaz, aşteptată în acest, şi a produ­cătorului de energie Hidroelec­trica şi Nuclear­elec­trica. Analiştii Erste nu se aşteaptă la o reducere rapidă a discountului de tran­zacţionare în acest an din cauza pre­siunii la vânzare din partea foştilor proprietari.

"Investitorii care vor să ia expu­nere pe România se uită la SIF-uri şi la Fon­dul Proprietatea, care sunt aproa­pe echivalente economiei româneşti. Mai mult decât atât, aceste acţiuni sunt şi cele mai lichide de la Bursa de la Bucureşti, iar lichiditatea rămâne unul din­tre cele mai riscuri pentru piaţa ro­mâ­nească de capital", a continuat Esskuchen.

Petrom, companie controlată de grupul austriac OMV, este o acţiune ieftină, în opinia analiştilor Erste.

"Petrom va beneficia de oportuni­tăţi excelente pe piaţa de energie, unde pro­pria centrală va depăşi în perfor­man­ţă termocentralele învechite. Acest lu­cru alături de convergenţa preţurilor la gaze (asumată de autorităţile ro­mâ­ne pentru finele lui 2013) vor fi bene­fi­ce companiei, ajutată şi de nivelul re­dus de îndatorare comparativ cu alte com­panii din acelaşi sector."

Printre acţiunile pre­fe­­rate de Erste se nu­­mără şi Trans­elec­trica şi Transgaz graţie ran­­damentelor mari ale dividendelor.

Astfel, analiştii Erste recomandă ca stra­­tegie pe termen scurt, de o lună, un portofoliu compus din acţiuni Petrom şi SIF 1-4 (overweight), Antibiotice, Banca Transilvania şi BRD-SG (underweight) şi acţiuni Teraplast (puternic overweight).

Privatizări plus context extern favorabil egal an de excepţie pentru bursa de la Bucureşti

Per ansamblu, piaţa locală de acţiuni are şanse în 2012 să devină mai vizibilă dacă planurile de privatizare ale statului român vor atrage suficientă atenţie din partea investitorilor străini. Atragerea investitorilor străini "este absolut necesară", având în vedere numărul insuficient de investitori instituţionali locali care face imposibilă mo­bilizarea de capital pentru subscrie­rea cu succes a ofertelor de la Trans­elec­­trica, în valoare de circa 40 mil. euro, Transgaz - 85 milioane de euro şi peste 300 mil. euro la Romgaz. Oferta publică iniţială de vânzare a 15% din Romgaz, programată pentru iunie sau septembrie, va fi cel mai important eveniment al anului, dar şi cel mai mare IPO din istoria bursei, cu o valoare de 300 mil. euro.

"Există şanse reale ca ofertele secundare de la Transelectrica şi Trans­gaz şi oferta ini­ţială de la Romgaz să ai­bă loc în acest an. Dacă aceste oferte au loc şi sunt subscrise cu succes, iar contextul extern se îmbunătă­ţeş­te, există premisele unui an de excepţie pentru bursa de la Bucureşti, cu un impact semnificativ asupra creşterii lichidităţi", a conchis analistul austriac.

Analiştii Erste se aşteaptă ca oferta se­cundară de vânzare a 15% din capi­ta­lul Transelectrica să aibă loc până la finele lunii februarie, iar oferta secun­dară de la Transgaz să se desfăşoare în martie-aprilie. În ceea ce priveşte IPO-urile de la Hidroelectrica şi Nuclear­elec­trica, analiştii austrieci nu se aşteap­tă să aibă loc mai devreme de 2013. Nici listările Romtelecom şi Tarom nu vor putea fi gata în acest an, cred analiştii Erste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO