Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile sunt de acord cu listarea BCR in 2011

04.06.2009, 18:37 33

Cele cinci societati de investitii financiare (SIF-uri), care controleaza 30,12% din capitalul BCR, au discutat cu reprezentantii Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, amanarea listarii bancii pentru 2011, cu doi ani mai tarziu fata de termenul stabilit in contractul de privatizare, sperand in revenirea burselor.

La mijlocul saptamanii, sefii celor cinci SIF-uri s-au intalnit cu reprezentantii Erste Group, actionarul majoritar al BCR, pentru a discuta despre listarea bancii la Bursa si de necesitatea unei majorarii de capital social, in conditiile in care BNR solicita majorarea gradului minim de solvabilitate al bancilor de la 8% la 10%.
"Intalnirea a avut un caracter informativ, de punere in tema a actionarilor. Nu s-a ajuns la nicio decizie concreta. Listarea BCR nu va avea loc cu siguranta anul acesta. Daca pietele isi vor reveni, probabil listarea va avea loc in 2011", a spus Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania si unul dintre cei doi reprezentanti ai SIF-urilor in Consiliul de Supraveghere al BCR.
Reprezentantii SIF-urilor si cei ai Erste se vor mai intalni pentru a discuta listarea BCR la mijlocul lunii iunie, potrivit unor surse din piata. Surse apropiate discutiilor mai spun ca majorarea de capital a BCR este o certitudine, nefiind inca stabilita suma cu care va fi majorat capitalul. In acest sens, sunt asteptate rezultatele stress-testului derulat de BNR. Aceleasi surse spun ca majorarea de capital se va realiza fie prin credite subordonate, fie prin aport de numerar din partea actionarilor.
Potrivit angajamentului asumat prin contractul de privatizare de grupul austriac Erste, listarea BCR ar trebui sa aiba loc pana in toamna acestui an. Neindeplinirea acestei obligatii ar atrage reintrarea in vigoare a unui articol din statutul BCR, care nu ar mai permite austriecilor sa ia decizii doar cu pachetul de 69,1719% pe care il detin, fiind nevoie de o majoritate de 75%, majoritate la care SIF-urile, principalii minoritari, au renuntat in schimbul listarii.
Acordul SIF-urilor, care controleaza aproape o treime din capitalul BCR, ca nu se impotrivesc amanarii listarii este necesar actionarului majoritar Erste Group care va incheia un protocol cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (fosta AVAB) pentru a modifica contractul de privatizare.
Mai mult, pentru ca banca sa indeplineasca conditiile de listare la Bursa, actionarii BCR vor trebui sa aprobe o majorare de capital sau sa vanda din participatiile detinute. Conditiile de listare pentru categoria 1 a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) spun ca actiunile emitentului trebuie sa fie din aceeasi clasa, iar dispersia acestora sa fie de cel putin 25% din numarul total de actiuni catre cel putin 2.000 de actionari. Cele cinci SIF-uri au cumulat 30,1175% din actiuni. Actionari minoritari sunt, printre altii, societatile Actinvest SA cu 0,0020%, Certinvest cu 0,0001%. Persoanele fizice detin 0,57% din capitalul bancii.
Reprezentantii SIF-urilor au spus anul trecut ca prefera o majorare de capital social la BCR in locul vanzarii de actiuni proprii.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO