Prima pagina

SIF-urile si fondurile, posibile victime in conflictul Bursa - CNVM

14.08.2008, 20:58 18

Administratorii fondurilor mutuale si ai Societatilor de Investitii Financiare (SIF-uri) au cerut lamuriri Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare cu privire la sistemul alternativ de tranzactionare in care ar putea fi transformat actuala piata RASDAQ. Ei se tem ca vor fi obligati sa vanda masiv actiuni din portofoliu pentru a se incadra in limitele legale, ceea ce nu ar fi in interesul investitorilor.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat in luna iulie constituirea sistemului alternativ de tranzactionare administrat de Bursa de Valori Bucuresti si a decis ca toate companiile listate pe RASDAQ sa fie transferate pe acest sistem, desi reprezentantii Bursei de Valori propusesera ca pe sistemul alternativ de tranzactionare sa fie transferate doar companiile care nu indeplinesc conditiile pentru o piata reglementata.
Astfel, fondurile mutuale si SIF-urile care investesc pe RASDAQ s-au regasit in postura de a detine un portofoliu de titluri care se tranzactioneaza pe un sistem alternativ. Potrivit reglementarilor privind fondurile de investitii si SIF-urile, acestea nu pot detine mai mult de 10% din active in valori mobiliare care nu sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata sau care sunt tranzactionate cu acordul emitentului in cadrul unui sistem alternativ de tranzactionare.
Pietele reglementate sunt cele pentru care legislatia primara a pietei de capital impune companiilor reguli de transparenta si de protectia actionarilor. Pe sistemele alternative regulile ar trebui aplicate de societatea care opereaza respectiva piata.
Fondurile de actiuni sunt printre cele mai agresive in ceea ce priveste expunerea pe RASDAQ, in unele cazuri titlurile RASDAQ ajungand sa reprezinte o pondere de aproape 40% din activele fondului. Fondul de actiuni Active Dinamic a avut anul trecut o expunere de 38,4% din active pe RASDAQ, marcand un randament anual de 23,3%, al patrulea de pe piata.
De altfel cresterea puternica de anul trecut a coincis cu sperantele investitorilor privind cresterea gradului de protectie pentru investitorii in companiile de pe RASDAQ,
"Am cerut comisiei lamuriri cu privire la sistemul alternativ de tranzactionare si in ce masura se aplica limita de 10%. In cazul in care raspunsul comisiei va fi ca aceasta limita se aplica, vom fi nevoiti sa vindem din portofoliu pentru a ne alinia la reglementari. Vanzarea masiva de titluri in aceste conditii de piata nu cred ca ne va fi benefica", a spus Dragos Neacsu, membru in Consiliul de Administratie al Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF) si presedintele societatii BCR Asset Management.
"Suntem in expectativa, nu putem decat astepta raspunsul comisiei care sa clarifice situatia. Cred ca ar fi un scandal foarte mare daca va trebui sa vindem din portofoliu pentru a atinge limita de 10% pentru expunerea pe sistemul alternativ. Sa speram doar ca comisia va da un termen de timp rezonabil pentru a ne alinia la noile reglementari", a spus Petre Szel, presedintele AAF si presedintele societatii de administrare Muntenia Invest.
Lichidarea portofoliului de investitii RASDAQ pana la limita de 10% ridica probleme administratorilor de fonduri din cauza conditiilor nefavorabile din piata, acestia fiind nevoiti sa vanda in pierdere.
Reprezentantii CNVM nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei pentru a comenta implicatiile transformarii RASDAQ in sistem alternativ.
Alaturi de solicitarile trimise de administratori de fonduri si SIF-uri, pe masa de discutii a Comisiei se afla si proiectul de modificare a Regulamentului 15 din 2004, care stabileste modul de functionare al fondurilor de investitii si SIF-urilor. Reprezentantii AAF spera ca noul regulament va contine si referiri la investitiile in titluri tranzactionate pe sistemul alternativ.
"Probabil ca noul regulament va aparea pana la jumatate lunii septembrie. Speram sa contina si referiri clare la sistemul alternativ de tranzactionare", a continuat Szel.
Decizia Comisiei de a respinge proiectul Bursei de reconfigurare a pietei RASDAQ in doua structuri, respectiv o piata reglementata - RASDAQ Star - si un sistem alternativ de tranzactionare a starnit nemultumiri in piata. Reprezentantii Asociatiei Brokerilor au declarat ca transformarea pietei RASDAQ intr-un sistem alternativ de tranzactionare ar putea afecta actionarii care au investit in actiuni intr-o "piata organizata si reglementata", acestia regasindu-se in postura de actionari la societati de pe o piata nereglementata, si ca nu exista prevederi in legea pietei de capital pentru sistemele alternative de tranzactionare in ceea ce priveste ofertele publice, obligatiile emitentilor (rapoarte periodice, rapoarte curente). In replica, reprezentantii comisiei au declarat ca sistemul alternativ de tranzactionare aprobat pentru RASDAQ nu reprezinta o piata nereglementata si ca va functiona dupa reguli proprii, avizate si supravegheate de institutie, "care pot fi chiar similare cu cele aplicabile unei piete reglementate".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO