Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile scad, vedetele de pe RASDAQ urca din nou

03.04.2007, 19:47 14

Bursa a inchis ieri in scadere usoara, o corectie mai serioasa fiind inregistrata din nou de titlurile societatilor de investitii (SIF), care au pierdut in medie aproape 2%, in timp ce Romania se afla in plin proces de formare a unui nou guvern.
Valoarea tranzactiilor s-a mentinut sub nivelul de 15 milioane de euro, societatile de investitii financiare, in medie cu o pondere zilnica de peste 50% in rulajul pietei, inregistrand ieri valori ale tranzactiilor sub cele ale celor mai lichide actiuni de pe RASDAQ.
"Vedetele" pietei electronice au avut si ieri parte de o zi verde. Titlurile companiei care are ca domeniu de activitate constructia de conducte destinate transportului de titei si gaze naturale Condmag au urcat cu aproape 15% pe fondul unui rulaj de 0,7 mil. euro (2,38 mil. lei).
Actiunile Dafora, societate cu afaceri in domeniul forajului de petrol si gaze naturale, a sarit cu 14% pe seama unei valori a tranzactiilor de 0,61 mil. euro (2,07 mil. lei).
Numai Condmag, spre exemplu, a adus investitorilor in ultimul an un castig de 200%. De altfel majoritatea titlurilor lichide de pe RASDAQ au urcat puternic in ultima sedinta.
Brokerii nu se asteapta la evolutii spectaculoase pe Bursa pentru urmatoarea perioada si sunt de parere ca etapa de acumulare va mai dura cel putin o luna.
"Nu vad o evolutie spectaculoasa pentru urmatoarea perioada. Faptul ca piata nu mai reactioneaza direct la stirile de pe scena politica arata o corelatie foarte stransa cu pietele externe", spune Andrei Anghel, analist in cadrul societatii de brokeraj Confident Invest.
Indicele BET a pierdut ieri 0,44%, pe fondul unei valori a tranzactiilor de 13,17 mil. euro (44,21 mil. lei).
Actiunile Flamingo au facut obiectul unei tranzactii deal in valoare de 2,05 mil. euro (6,88 mil. lei), echivalentul a 2,38% din capitalul social, dupa ce vineri Dragos Cinca, proprietarul retailerului IT&C, a vandut un pachet de 6,6% din actiunile companiei. Titlurile Flamingo au fost de altfel cele mai tranzactionate din piata, cu un rulaj de 2,33 mil. euro (7,85 mil. lei).
Indicele BET-FI a cazut in sedinta de ieri cu 1,92%, valoarea tranzactiilor cu titlurile societatilor de investitii fiind de 2,3 mil. euro (7,73 mil.lei), aproape 17,5% din lichiditatea inregistrata la nivelul intregii piete.

Actiunile SIF Transilvania au pierdut ieri 2,45%, pe fondul unui rulaj de 0,34 mil. euro (1,15 mil. lei). "Perioada de consolidare la nivelul pietei va ma dura ceva, in conditiile in care nici la nivel international nu se intrevede nimic special", mai spune Andrei Anghel, de la Confident Invest. SIF Transilvania doreste sa achizitioneze pachetul minoritar de 40,8% din capitalul firmei Orizont Turism din Predeal, in cadrul unei oferte de preluare obligatorie. Tranzactia s-ar ridica la aproximativ 2,3 mil. euro (8,06 mil. lei), societatea fiind dispusa sa ofere un pret de 8,05 lei/actiune. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Transilvania s-a perfectat la un pret de 3,18 lei/actiune.

Actiunile Bancii Romane de Dezvoltare au pierdut ieri 0,47%, fiind a sasea sedinta consecutiva in care titlurile societatii inregistreaza scaderi moderate. "BRD urmeaza evolutia celorlalte blue-chips-uri preferate de straini. In contextul corectiilor la nivel international a venit si iesirea anumitor investitori straini de pe acestea, ceea ce a dus cotatiile in jos", spune Andrei Anghel. Tranzactiile cu titlurile bancii s-au ridicat ieri la aproximativ 0,84 mil. euro (2,82 mil. lei), fiind al patrulea rulaj din piata. Actiunile BRD au facut obiectul unor tranzactii deal de 2,8 mil. euro (9,4 mil. lei) la jumatatea sedintei bursiere, pachetul transferat reprezentand 0,06% din capitalul bancii.

Actiunile Turism Felix au sarit ieri cu 5%, fiind prima crestere dupa o saptamana de pierderi."Ultima crestere a titlurilor Turism Felix este cu atat mai surprinzatoare cu cat urcarea puternica din preajma listarii la categoria a II-a a fost nejustificata", spune Andrei Anghel. Tranzactiile cu titlurile companiei au inregistrat ieri un rulaj de 95.000 de euro (aproximativ 320.000 de lei). Turism Felix a cumparat la mijlocul lunii trecute actiuni la patru dintre cele cinci societati de investitii financiare, in valoare totala la 0,9 mil euro (3,08 mil. lei). Cel mai mare pachet a fost achizitionat la SIF Transilvania, actionarul majoritar al companiei de turism, cu o detinere de 63,4%.

Titlurile Rompetrol Well Services au sarit ieri cu 6,61%, recuperand astfel pierderea de 4,72% inregistrata in ultimele trei sedinte. "Daca societatea isi mentine ritmul de crestere este recomandabila la cumparare, avand in vedere indicatorii economici buni", spune Andrei Angel. Compania, divizia de servicii a grupului Rompetrol, a realizat in 2006 o cifra de afaceri de 17,75 mil. euro ( 62,56 mil. lei) si un profit net de 10,19 mil. lei, cu 57% mai mare fata de cel inregistrat in 2005. Ultima tranzactie cu titlurile Rompetrol Well Services s-a perfectat la un pret de 1,29 lei/actiune. Actiunile companiei au atins ieri o lichiditate de 90.000 de euro (0,30 mil. lei).

Titlurile firmei de constructii Cominco Bucuresti au sarit ieri cu 9,64%, pe fondul unei lichiditati de 1,33 mil. euro (4,46 mil. lei), fiind primul rulaj din piata regular al RASDAQ. Actiunile Cominco au facut obiectul unei tranzactii mai importante spre sfarsitul sedintei de ieri cand s-a tranzactionat un pachet de 183.000 de actiuni, 18,3% din capital. De altfel, tranzactiile totale de ieri au reprezentat aproape 22% din capitalul Cominco. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 21,6 lei/actiune. RASDAQ-C, principalul indice al pietei, a crescut ieri cu 0,97%, valoarea totala a tranzactiilor din piata fiind de 7,93 mil. euro (26,56 mil. lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO