Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile nu mai sunt motor pentru fondurile mutuale

SIF-urile nu mai sunt motor pentru fondurile mutuale

Click pentru imaginea intreaga

24.09.2007, 18:00 11

Fondurile KD Maximus, Omninvest, Active Dinamic si Napoca, care au obtinut cele mai mari randamente in ultimul an, si-au redus semnificativ ponderea SIF-urilor in portofolii in primul semestru. Cele patru fonduri aveau la finele anului trecut investitii in titluri SIF reprezentand intre 30% si 35% din activul net, aceasta pondere reducandu-se la finele primului semestru la sub 20% la toate cele patru fonduri.
In schimb, fondurile si-au indreptat atentia catre companii mai mici de pe Bursa si de pe RASDAQ ale caror actiuni sunt insa suficient de lichide pentru a permite un exit usor. Printre titlurile vizate de cele patru fonduri se numara Albalact, Rompetrol Well Services, Artrom Slatina si Biofarm. De altfel, Rompetrol Well Services si Artrom sunt doua dintre companiile care au oferit cele mai mari randamente de pe Bursa atat in 2006, cat si in prima parte a acestui an, in timp ce Albalact si Biofarm au atras investitorii in special prin majorarile de capital derulate in ultimul an.
Decizia de a reduce investitiile in SIF-uri a fost determinata si de evolutia mai slaba a acestora in acest an. De la inceputul anului, indicele BET-FI a castigat 27%, fiind depasit de BET-C, indicele general al BVB, cu o crestere de 35%, in timp ce indicele RASDAQ-C a inregistrat un avans de 123%.
Fondurile de actiuni administrate de societatile de administrare ale bancilor mizeaza in continuare pe SIF-uri, datorita lichiditatii mai ridicate a acestor titluri.
Lider de piata dupa randamentul semestrial de 33,2%, fondul deschis de investitii Omninvest, administrat de societatea SIRA, a investit 7,61% din activele de 9,7 mil. lei in actiunile producatorului de lactate Albalact Alba-Iulia (ALBZ). Peste 6% din activele fondului au fost plasate in actiunile producatorului de tevi TMK Artrom Slatina (ART). Titlurile Rompetrol Well Services (PTR) si BRD au atras cate 4,53%, respectiv 4,50% din activele Omninvest, potrivit raportului semestrial de administrare emis de societate.
Expunerea fondului Omninvest pe titlurile societatilor de investitii financiare s-a diminuat fata de sfarsitul anului trecut, cand SIF Moldova(SIF 2) si SIF Banat-Crisana (SIF 1) ocupau primele locuri in clasamentul celor mai importante plasamente bursiere. La sfarsitul primului semestru, fondul Omninvest a investit putin peste 6% din active in actiunile SIF 1 si SIF 2.
Fondul Active Dinamic, administrat de societatea Swiss Capital, a obtinut un randament de 28,5% in primele sase luni ale anului, principalele detineri ale fondului fiind actiunile Oltchim (OLT), Rompetrol Rafinare (RRC) si Ardaf (ARDF). Fondul si-a diminuat expunerea pe SIF-uri pana la un nivel de 3,7% din activele nete de 26,4 mil. lei, fata de sfarsitul anului trecut cand actiunile celor cinci SIF-uri insumau aproape 35% din activele nete ale fondului.
Portofoliul de investitii al fondului Active Dinamic a inregistrat si o reducere a numarului de titluri. Daca la 31 decembrie 2006 portofoliul fondului era compus dintr-un numar record de 98 de tilturi, la sfarsitul primului semestru se regasesc in portofoliu 69 de titluri.
Al treilea dupa randamentul obtinut in primul semestru, fondul Napoca, administrat de Globinvest, a investit 8,2% din activele de 28,3 mil. lei in actiunile Rompetrol Well Services. Actiunile Artrom au atras peste 7% din activele fondului, in timp ce titlurile SIF Oltenia si SIF Banat-Crisana reprezinta 5,9%, respectiv 4% din activele fondului.
KD Maximus se numara, de asemenea, printre fondurile care au obtinut cele mai mari randamente in acest an. Fondul administrat de slovenii de la KD Investments a inregistrat in primul semestru o crestere de 27%.
KD Maximus a mizat in prima jumatate a acestui an pe titlurile Rompetrol Well Services, Artrom si Biofarm, dar are in portofoliu si o componenta importanta de banci, prin BRD.
Fondurile de actiuni Star Next, Intercapital si Raiffeisen Prosper au cele mai ridicate expuneri pe actiunile SIF-urilor. In cazul fondului de actiuni administrat de societatea Star Asset Management, actiunile celor cinci SIF-uri conduc in clasamentul detinerilor cu un total de 27,6 % din activele de 7 milioane ale fondului. Star Next a obtinut in primul semestru un randament de 19,9%.
Fondul de actiuni Intercapital, administrat de Certinvest, a investit peste 22% din active in actiunile SIF Moldova, SIF Oltenia, SIF Banat-Crisana si SIF Transilvania. Fondul Intercapital a inregistrat un randament semestrial de 10,2%
Raiffeisen Prosper, fond de actiuni administrat de Raiffeisen Asset Management, a plasat peste 20% din activele nete de 84,1 mil. lei in titlurile societatilor de investitii financiare, mai putin SIF Transilvania. Randamentul Raiffeisen Prosper in primul semestru al anului a fost de 7,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO