Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile conduc din nou piata, dar lichiditatea e redusa

14.12.2005, 19:08 13

SIF-urile au inregistrat ieri o crestere in medie de 1%, aprecieri similare inregistrand si majoritatea celorlalte companii mari de la Bursa. Lichiditatea pe piata a fost insa in scadere, doar cu actiunile SIF Moldova si Oltenia derulandu-se tranzactii de peste 1 milion de euro.

Valoarea totala a tranzactiilor derulate la Bursa pe parcursul sedintei de ieri a fost de 30,6 mil. lei (8,5 mil. euro), in scadere fata de nivelul consemnat in prima sedinta a saptamanii.

"Pe piata, atat vanzatorii cat si cumparatorii au luat pozitii de asteptare. Sunt si multi care au vandut si asteapta o scadere mai puternica a pietei pentru a cumpara actiunile la preturi mai joase, sunt si altii care le considera pe multe supraevaluate la nivelurile actuale si din nou asteapta o cadere, in timp ce altii care au intrat mai recent, nu au randamente foarte mari si e normal sa prefere sa nu vanda", a precizat Bogdan Trandafir, directorul departamentului de analiza de la BCR Securities.

Chiar daca unii dintre brokeri spun ca se asteapta la o saptamana agitata, altii prevad ca Bursa va avea mai degraba o evolutie calma. "Eu cred ca pe parcursul acestei saptamani piata va fi destul de linistita, iar daca totusi va fi vorba si de ceva agitatie, mai degraba ma astept la o scadere decat la o crestere", a mai precizat Trandafir.

Cele mai tranzactionate actiuni ieri au fost cele ale SIF Moldova, cu un rulaj de 4,2 milioane de lei (1,1 milioane de euro). Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a derulat la pretul de 2,18 lei/actiune, in crestere cu 1,4%.

Rulajul de pe RASDAQ a fost ieri de numai 0,6 milioane de lei (0,18 mil. euro), printre emitentii cat de cat mai tranzactionati fiind si compania Braiconf Braila, cu transferuri in valoare totala de peste 51.600 de lei (14.000 de euro).

Pe parcursul sedintei pretul titlurilor Braiconf a oscilat intre 0,47 lei/actiune si 0,49 lei/actiune, incheind ziua la un nivel de 0,48 lei/actiune, in crestere cu 1,7%.



Vacanta de pe 24 decembrie

Ultima zi de tranzactionare din acest an este 23 decembrie, in timp ce ultima zi de decontare este 29 decembrie. Tranzactionarea la Bursa va fi reluata pe data de 3 ianuarie a anului viitor.



Actiunile SIF Oltenia au inregistrat ieri cea mai mare crestere dintre SIF-uri, cu un avans de 1,6%. Tranzactiile derulate cu aceste titluri nu au fost totusi foarte ridicate, cu actiunile SIF Oltenia realizandu-se operatiuni in valoare de 3,7 mil. lei. Unii dintre brokeri sustin ca noua crestere a SIF-urilor ar putea fi explicata si prin informatiile potrivit carora contractul de privatizare a BCR prevede posibilitatea listarii BCR. Analistii spun insa ca nu se asteapta la o crestere puternica pe SIF-uri, chiar daca pretul final oferit va depasi nivelul cunoscut in prezent de 3,2- 3,3 mld. euro. "Iar daca va fi mai jos, depinde de cat de mult e mai jos. Oricum, mai putin de 3 mld. euro nu cred ca o sa fie" considera Trandafir.



Actiunile Flamingo au pierdut ieri 11%, pe fondul unui rulaj de 0,47 mil. lei (0,1 mil. euro). Brokerii spun ca unii investitori au fost tentati sa-si marcheze profitul, dupa ce la finalul saptamanii trecute le-au intrat in conturi actiunile gratuite distribuite in cadrul majorarii de capital. Compania a anuntat recent planul de fuziune cu Flanco, iar brokerii spun ca o scadere a actiunilor era de asteptat sa se produca in conditiile in care in urma acestei operatiuni, participatiile actionarilor Flamingo vor fi diluate. O alta explicatie pentru scaderea titurilor este data si de faptul ca societatea si-a redus drastic estimarile de profit pentru acest an, previzionand un castig cu 30% mai redus decat anul trecut.



Titlurile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au recuperat ieri scaderea inregistrata in prima sedinta a saptamanii, incheind ziua la un nivel de 0,118 lei/actiune dupa ce atinsesera un maxim de 0,119 lei/actiune. Transferurile realizate ieri cu titluri Petromidia au avut o valoare totala de peste 3,5 milioane de lei (0,9 milioane de euro. "Achizitia facuta de Rompetrol este un lucru important, fiind perceput de investitori ca pozitiv chiar in conditiile in care nu se cunosc inca toate detaliile tranzactiei. Actiunile Petromidia au insa in continuare perspective de crestere si este posibil sa intre cat de curand pe un trend ascendent", considera Adrian Zoicas- Ienciu, analist la SSIF Broker.



Actiunile Bancii Transilvania au revenit ieri pe crestere, incheind sedinta la o cotatie de 1,27 lei/actiune, cu 0,8% mai mare decat in ziua precedenta. Valoarea tranzactiilor cu aceste titluri a depasit cu putin pragul de 3 milioane de lei (0,8 milioane de euro). "Banca Transilvania activeaza intr-un domeniu cu o concurenta foarte mare, exista un numar mare de banci mici preluate de investitori straini care vor intra in lupta in conditiile in care concurenta la varf este deja apriga. Din acest punct de vedere actiunile Bancii Transilvania sunt supraevaluate, dar probabil ca investitorii au anticipat majorarea de capital din primavara", spune Adrian Zoicas - Ienciu, analist la SSIF Broker.



O evolutie pozitiva au inregistrat ieri si actiunile companiei petroliere Petrom, incheind ziua la un pret de 0,483 lei/actiune, in crestere cu peste 0,6%. Compania petroliera a realizat un rulaj de peste 3,3 mil. lei (0,9 mil. euro). "Se observa o schimbare pozitiva in ceea ce priveste rezultatele financiare ale companiei, existand posibilitatea ca titlurile sa-si depaseasca in prima parte a anului viitor maximul istoric daca tinem cont si de faptul ca in ultima parte a anului companiile petroliere au vanzari mai mari", considera Adrian Zoicas-Ienciu. De azi incepe tranzactionarea drepturilor de preferinta pentru actiunile noi emise de Petrom in cadrul unei viitoare majorari de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO