Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au terminat benzina. Cine mai susţine bursa?

Autor: Stefan Musgociu

19.09.2011, 00:00 372

După două şedinţe în care bursa a crescut susţinută de aprecierile importante înregistrate de SIF-uri în urma trazacţiei de vânzare a pachetelor la BCR, indicele BET-C a pierdut vineri 0,8%.

Brokerii cred că piaţa s-ar putea consolida la actualele niveluri în zilele următoare sau ar putea da înapoi dacă situaţia de pe plan internaţional nu se va calma.

"După două zile de creşteri susţinute pe SIF-uri era de aşteptat să asistăm la o disipare a euforiei pe fondul marcărilor de profit. Astfel, rămâne de văzut dacă se vor adânci corecţiile sau se va încerca o consolidare la nivelurile actuale. Mă aştept ca volatilitatea pe SIF-uri să crească în preajma anunţatelor adunări generale şi după anunţarea deciziilor acţionarilor cu privire la valorificarea deţinerii la BCR", a declarat Liviu Avram, şeful departamentului de vânzări al firmei de brokeraj NBG Securities România.

Piaţa a crescut cu peste 1% la deschidere, însă după prima oră cotaţiile celor mai multe titluri au revenit la nivelurile de joi, unde au oscilat uşor până aproape de finalul sesiunii.

Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în scădere cu 0,78%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,6% sub nivelul de la sfârşitul şedinţei precedente.

Pe de altă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a crescut cu 0,57%.

Acţiunile SIF Oltenia au fost singurele care au scăzut de la acest segment al pieţei, titlurile SIF Transilvania au stagnat, iar acţiunile celorlalte trei SIF-uri au crescut uşor. În precedentele două şedinţe acţiunile SIF-urilor au crescut accelerat, susţinute de acordul pe care patru dintre societăţile de investiţii l-au semnat cu Erste pentru vânzarea titlurilor de la BCR.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a scăzut cu 0,52%. Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 21,2 mil. lei (4,9 mil. euro), valoare de două ori mai redusă decât rulajul de joi, de 42,7 mil. lei (9,9 mil. euro).

"Turbulenţele din zona euro au împins într-un con de umbră interesul faţă de piaţa locală, cu efecte negative la nivelul sentimentului investitorilor", a mai spus brokerul.

Titlurile Fondului Proprietatea au fost din nou cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 8,5 milioane lei, iar preţul a crescut cu 1,12%, la 0,46 lei.

Rulaje de peste 1 milion de lei au mai înregistrat acţiunile BRD (3,6 mil. lei), SIF Oltenia (2,2 milioane lei) şi Banca Transilvania (1,1 milioane lei).

Unii investitori au realizat şi transferuri cu produse structurate (1,7 milioane lei), contracte futures (87.000 de lei), precum şi cu unităţi de fond (49.000 de lei). Astfel, lichiditatea totală a BVB a fost de 23,1 milioane lei (5,4 milioane euro), valoare de două ori sub rulajul de joi, de 47,8 mil. lei (11,1 mil. euro).

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au realizat operaţiuni de doar 780.000 de lei, valoare de aproape trei ori peste rulajul din şedinţa precedentă, de 270.000 de lei.

Acţiunile Dunapref (DGNA) au fost cele mai lichide, cu operaţiuni de 500.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 14,53%, la 6 lei. La finalul şedinţei de la Bucureşti bursele vest-europene avansau cu până la 1,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO