Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au scos din nou piata din amorteala, dar ochii sunt atintiti pe TLV

SIF-urile au scos din nou piata din amorteala, dar ochii sunt atintiti pe TLV
15.12.2009, 23:10 23

Bursa de la Bucuresti ainchis si in sedinta de ieri pe plus, cel mai mare avans din piatafiind inregistrat de BET-FI, indicele societatilor financiare, carea urcat cu aproape 3% peste referinta.

Restul indicilor n-auinregistrat o volatilitate asemanatoare, indicele BET, al celor mailichide zece companii din piata, urcand cu 0,3% fata de referinta,aproape de nivelul de 4.800 de puncte, in timp ce companiile dinsectorul energetic au pierdut 0,9% fata de cotatia deluni.

Lichiditatea pietei a fostsustinuta de tranzactiile deal realizate pe titlurile bancare BancaTransilvania (TLV) si BRD, precum si pe actiunile SIF Moldova(SIF2).

In sectorul bancar,titlurile BRD au consemnat o apreciere de peste 3%, in timp ceactiunile Bancii Transilvania (TLV) au stationat la pretul de 2,28lei/titlu, in ciuda tranzactiilor deal din ultima perioada princare s-au transferat peste 4,5% din capitalul social albancii.

"Deal-urile vor continua peactiunile cele mai lichide, precum SIF-urile, bancile si companiileenergetice. Tot ele vor tine capul de afis si in aceasta perioada.Pe companiile cu o lichiditate redusa este destul de dificil pentruinvestitorii de portofoliu sa realizeze tranzactii deal", aexplicat Brendea.

La categoria societatilorfinanciare, titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au inregistrat celmai mare avans, de aproape 4,5%, urcand pana la nivelul de 1,17lei/actiune. In top au urmat titlurile SIF Moldova (SIF2), cu oapreciere de 3,6%, SIF Oltenia (SIF5), cu un plus de 2,4% si SIFTransilvania (SIF3), cu un avans de 2,3% fata dereferinta.

"Cred ca in urmatoareasaptamana de tranzactionare, cat a mai ramas din acest an, vom maivedea deal-uri in piata, insa aproape toate cred ca sunt marcari deprofit si nu reprezinta interes real pentru cumparare. Acest trendma astept sa continue, mai ales ca investitorii vor sa profite catmai mult de scutirea la plata impozitului", a apreciatPaulBrendea, directorul adjunct de operatiuni la societatea deintermediere Prime Transaction.

Titlurile Oltchim (OLT) auurcat cu 15% in sedinta de ieri pe fondul speculatiilor de preluarea activitatilor de petrochimie ale Arpechim, detinuta de Petrom,compania anuntand o conferinta de presa pentru vineri, saptamanaaceasta.

Actiunile Petrom (SNP) auinchis in stationare, la pretul de 0,251 lei/actiune, in vreme cetitlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au pierdut 4,6%, cea mai marecorectie dintre companiile energetice. Societatile de utilitatiTranselectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au inregistrat aprecieri de1,6% si respectiv 1% fata de referinta.

"De anul viitor piata se vareorienta catre evolutiile externe, pentru ca investitorii aunevoie de repere. Daca in ultima perioada piata a fost mai atentala stirile interne, pe viitor, odata cu diminuarea incertitudinilordin mediul politic, piata locala se va corela mai accentuat cupietele externe, si astfel este foarte posibil sa vedem corectii lainceput de an", a incheiat Brendea.

De urmaritazi:

  • Evolutia titlurilorbancare BRD si Banca Transilvania (TLV), care in sedinta de ieri aufacut obiectul unor tranzactii deal.
  • Evolutia societatilorfinanciare (SIF-uri), care de la inceputul saptamanii continua sase aprecieze intr-un ritm puternic.
  • Evolutia titlurilorOltchim (OLT), pe fondul speculatiilor de preluare a activitatilorde petrochimie de la Arpechim.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO