Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au investit 27 mil. euro in patru luni pe Bursa

21.05.2008, 20:24 17

SIF-urile au cheltuit circa 100 mil. lei (27 mil. euro) pentru achizitii de titluri de pe Bursa si subscrieri in cadrul unor majorari de capital in primele patru luni ale anului, desi au inregistrat scaderi ale profiturilor comparativ cu perioada similara din 2007.
Rezultatele SIF-urilor au fost afectate in prima parte a anului de scaderile de pe Bursa, care au facut mai dificila sarcina acestora de a vinde in profit participatiile din portofoliu. Castigurile cumulate ale SIF-urilor in perioada ianuarie - aprilie au scazut la 91,4 mil. lei (25 mil. euro) fata de aproape 130 mil. lei (38 mil. euro) in perioada similara a anului trecut.
Pe de alta parte, corectiile din piata au oferit SIF-urilor oportunitati bune de cumparare, in conditiile in care acestea aveau lichiditati importante la sfarsitul anului trecut. Lichiditatile SIF-urilor, reprezentand sumele plasate in depozitele bancare plus disponibilitatile, s-au redus de la 289 mil. lei (aproape 80 mil. euro) la sfarsitul anului trecut la
185 mil. lei (50 mil. euro) la finele lunii martie, cea mai mare parte a diferentei fiind investita pe Bursa.
SIF Transilvania (SIF3) a realizat cele mai mari investitii in aceasta perioada, de circa
50 mil. lei (14 mil. euro), in conditiile in care avea si printre cele mai mari lichiditati la sfarsitul anului trecut. SIF3 a investit in majorari de capital la societatile din portofoliu, precum Romradiatoare Brasov, Comcm Constanta si Tratament Balnear Buzias, precum si in oferta publica initiala a Casei de Bucovina. In plus, SIF3 a mai achizitionat de pe Bursa actiuni Petrom, Banca Transilvania si Antibiotice Iasi, unde a ajuns sa detina 3,45% din capitalul social, potrivit ultimelor raportari.
"Am cumparat mai multe actiuni romanesti, dar am facut si achizitii pe pietele externe, la Erste Bank si Societe Generale. In momentul acesta cu siguranta ca e de cumparat, avand in vedere ca piata nu a recuperat nici 10% din scaderea medie de 50% din ultimele luni", a declarat Florian Firu, directorul general adjunct al SIF Transilvania.
SIF Oltenia (SIF5) si-a cheltuit jumatate din disponibilitati, circa 18 mil. lei (5 mil. euro), pentru achizitia de actiuni Transelectrica, Oltchim, Prodplast sau Argus Constanta, in timp ce SIF Moldova (SIF2) a cumparat actiuni la Petrom, Albalact si Erste Bank, de circa 1 mil. euro.
SIF Banat-Crisana si-a redus lichiditatile cu circa 21 mil. lei (aproape 6 mil. euro), in timp ce SIF Muntenia (SIF4) a investit circa 6,8 mil. lei (aproape 2 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO