Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au inceput sa faca si profit

SIF-urile au inceput sa faca si profit

Click pentru imaginea marita

17.04.2007, 19:31 18

Profiturile SIF-urilor au inregistrat cresteri importante in martie, pe fondul vanzarilor realizate de societati, chiar daca, in general, castigurile lor la finalul primului trimestru se afla sub cele obtinute in aceeasi perioada a anului trecut.
Dintre SIF-urile care au raportat rezul-tatele pe primele trei luni, cel mai ridicat profit net il are SIF Oltenia, care avea la finalul lunii martie un castig de 30,5 milioane de lei (9,02 milioane de euro), cu 28,8% mai redus fata de profitul net aferent primului trimestru din 2006.
Castigul SIF Oltenia este mai mare cu 34,4% sau 7,8 milioane de lei (2,3 milioane de euro) comparativ cu cel de la finalul lunii februarie din acest an.
Cea mai mare crestere de profit fata de februarie a fost obtinuta de SIF Moldova, care a raportat un profit net de 7,2 milioane de lei (2,1 milioane de euro) pe primele trei luni. La finalul lunii februarie, castigul SIF Moldova era de 1,38 milioane de lei (0,4 milioane de euro).
In acelasi timp, profitul obtinut de SIF Moldova in primul trimestru este aproape dublu fata de cel realizat in aceeasi perioada a anului trecut.
O crestere importanta fata de februarie a inregistrat si SIF Banat-Crisana, aceasta societate avand un profit net de 5,4 milioane de lei (1,6 milioane de euro) la sfarsitul lunii trecute, de peste doua ori mai ridicat comparativ cu situatia de dupa primele doua luni ale anului. Profitul SIF Banat-Crisana este mai scazut insa fata de cel de pe primul trimestru din 2006, cu 17,3%.
SIF Moldova si Banat-Crisana au avut cate o singura tranzactie mai importanta luna trecuta. SIF Moldova si-a vandut participatia de 97,23% pe care o avea la firma Comat Braila, pentru 3,61 milioane de lei (1,07 milioane de euro). Pana la aceasta tranzactie, SIF Moldova obtinuse profit de la inceputul anului din tranzactii cu pachete mici, societatea neintrand in pachetele semnificative pe care le are in portofoliu, cum a fost cazul SIF Oltenia si Transilvania.
SIF Banat-Crisana si-a lichidat detinerea de la societatea Comcereal Baia Mare si de la alte 12 societati divizate din aceasta, incasand 3,25 milioane de lei (aproape un milion de euro).
"Aproape intregul profit obtinut in martie a venit de pe urma tranzactiilor prin care ne-am vandut pachetele de cate 95% detinute la Comcereal Baia Mare si la alte 12 societati divizate din aceasta companie", a precizat Catalin Dobrescu, directorul departamentului tranzactii al SIF Banat-Crisana.
Chiar daca pana in acest moment, SIF Banat-Crisana nu a realizat multe vanzari importante, Dobrescu spune ca societatea are mai multe tranzactii pe rol.
"Una din aceste tranzactii este cea prin care vrem sa vindem pachetul de la Vest Metal Oradea, pe care vrem sa obtinem cateva milioane de euro. Au fost cativa investitori interesati de pachetul detinut de noi si sunt sanse bune sa realizam aceasta tranzactie", spune Catalin Dobrescu.
Toate cele trei SIF-uri care au raportat situatiile pe primul trimestru au realizat tranzactii de vanzare luna trecuta. SIF Oltenia si-a lichidat in martie participatia de aproape 10% pe care o detinea in cadrul societatii Generalcom Bucuresti, prin intermediul unor tranzactii in valoare de 11,3 milioane de lei (3,3 milioane de euro).
Generalcom detine compania Centrofarm, care opereaza un lant de 33 de farmacii, majoritatea in Bucuresti. Totodata, SIF Oltenia a mai vandut 2,4% din actiunile producatorului de piese auto Altur Slatina, incasand pe acest pachet 1,1 milioane de lei (0,32 milioane de euro).
Pe de alta parte, luna trecuta, SIF Oltenia a cumparat 2,25 milioane de actiuni la Petrom, pe care a platit 1,24 milioane de lei (0,37 milioane de euro).
Celelalte doua SIF-uri, Transilvania si Muntenia, nu au prezentat pana ieri rezultatele pe primul trimestru.
SIF Transilvania avea dupa primele doua luni un profit net de aproape 25 milioane de lei (7,4 milioane de lei), cel mai ridicat dintre SIF-uri, in timp ce SIF Muntenia avea un castig de 7,8 milioane de lei (2,3 milioane de euro), situandu-se pe locul trei intre SIF-uri dupa profitul realizat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO