Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au impulsionat intreaga piata

16.03.2006, 00:00 16

SIF-urile si in special Banat - Crisana au condus ieri revenirea Bursei dupa scaderea generalizata de marti. Actiunile SIF au castigat in medie 5% in ultima zi inainte ca legea pentru aprobarea ordonantei privind detinerile la SIF-uri sa intre in dezbaterea Parlamentului.

"Proiectul de lege este pe ordinea de zi a Parlamentului", a confirmat pentru ZF Gratiela Iordache, vicepresedinte al Comisiei Buget - Finante din Camera Deputatilor.

Ziua de azi va consemna si revenirea la tranzactionare a actiunilor Biofarm. AVAS se va reinscrie ca actionar la Biofarm cu 3,6 milioane actiuni, care in prezent reprezinta circa 1% din capitalul producatorului de medicamente.

"AVAS se va putea reinscrie ca actionar la SC Biofarm SA, pentru actiunile vandute catre Shapiro Bancorp LLC, dupa comunicarea sentintei mentionate, aceasta fiind executorie", se arata intr-un comunicat transmis catre Mediafax. Reprezentantii AVAS sustin ca, potrivit contractului de privatizare, cumparatorul era obligat sa nu cesioneze actiunile cumparate fara sa informeze AVAS, astfel incat participatia firmei americane a fost si ramane restrictionata de la tranzactionare. Informatia contrazice datele prezentate marti de Biofarm, potrivit carora actiunile International Pharmaceutical Group la Biofarm "nu au fost si nu sunt restrictionate" de la tranzactionare. "Pana in prezent, cumparatorul nu a solicitat acordul AVAS privind vanzarea actiunilor cumparate de la Biofarm Bucuresti. Totodata, AVAS nu detine documente privind cesiunea acestor actiuni", sustine AVAS.

Brokerii spera ca azi proiectul de lege pentru aprobarea ordonantei privind detinerile pe care le pot avea investitorii la SIF-uri sa nu fie aprobat in forma actuala.

"Bursa este puternic influentata de instabilitatea legislativa, de implicarea politicului in piata de capital", spune Laurentiu Floroiu, director de tranzactionare la Capital Securities, societatea de brokeraj a Eurobank. El a mai precizat ca foarte posibil au fost si ieri investitori straini la cumparare, dar "sunt foarte multi care pur si simplu sunt buimaciti de ceea ce se intampla".

"Investitorii straini au senzatia ca cineva se joaca cu nervii lor. Dupa ce anul trecut se permisese oricarei persoane sa controleze pana la 1% din SIF-uri, la doar sase luni din acel moment se schimba complet regulile din mers", mai spune Floroiu.



Actiunile SIF Banat a?" Crisana au sarit ieri cu peste 10%. Brokerii spun ca aprecierile inregistrate de aceste actiuni s-au datorat mai ales impresiei pe care Ioan Cuzman, presedintele societatii, prin declaratiile facute ieri, a lasat-o, in sensul ca se va face tot posibilul pentru informarea investitorilor astfel incat sa se poata intruni cvorumul necesar validarii hotararilor AGEA, bineinteles fara a putea garanta ca in final se va intruni acel cvorum. Brokerii mai spun ca SIF-urile au fost trase in sus si de speranta investitorilor ca Parlamentul nu va aproba pragul de 1% si pentru grupurile de investitori care actioneaza in mod concertat, problema care determinase scaderea SIF-urilor in ultima perioada.



Actiunile BRD au inregistrat ieri o crestere de 0,6% pe fondul unor tranzactii mai mari decat cele realizate in ultimele zile. La inchidere, actiunile au fost cotate ieri la un pret de 17,4 lei/actiune. BRD urmeaza sa prezinte rezultatele financiare pe 2005 la finalul acestei luni. Analistii de pe piata care au oferit estimari pentru ZF privind profitul net pe care banca l-ar putea raporta pe 2005 se situeaza intre 529,3 mil. de lei (146,2 mil. de euro) si 535 mil. de lei (147,79 mil. de euro) - previziuni care au la baza datele conform standardelor internationale de raportare financiara, si intre 565 mil. de lei (156 mil. euro) si 640 mil. lei (176,79 mil. euro) - estimari prezentate in functie de standardele romanesti de contabilitate.



Titlurile Compa Sibiu au castigat ieri 4%, dar lichiditatea actiunilor a fost foarte redusa. Cu aceste actiuni s-au realizat tranzactii de sub 56.000 de lei (circa 15.900 de euro). Cresterea de ieri a actiunilor este considerata de brokeri o revenire dupa scaderea generalizata care a cuprins piata in ultimele saptamani. Ultima tranzactie cu actiunile Compa s-a realizat la pretul de 1,29 lei/actiune, in jurul acestui nivel fiind cotate titluri si la inceputul lunii. Pretul actiunilor se afla cu circa 10% mai jos fata de nivelul dinaintea prezentarii rezultatelor financiare pe 2005. Raportarea unui profit mai slab nu numai fata de asteptarile pietei, dar si fata de castigul din 2004, a determinat ulterior o scadere importanta a cursului.



Actiunile Mittal Steel Roman (Petrotub) au inregistrat ieri o crestere de 11,1%, inchizand sedinta de tranzactionare la cotatia de 8 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor derulate cu aceste actiuni s-a ridicat la circa 48.000 de euro. Actiunile producatorului de tevi au revenit in atentia investitorilor la sfarsitul lunii ianuarie, cand a inceput o serie de achizitii masive care au urcat pretul cu circa 120% in mai putin de doua saptamani, dupa care au urmat unele corectii. Mittal Steel Roman a trecut pe profit anul trecut, raportand un profit net de 7,8 milioane euro. Cifra de afaceri a companiei a avansat anul trecut cu circa 70%, pana la 214 milioane de euro.



Titlurile Biofarm vor reveni azi la tranzactionare, dupa suspendarea cauzata de aparitia informatiilor privind anularea contractului de privatizare a firmei. Statul ceruse anularea contractului acuzand cumparatorul ca nu si-a indeplinit obligatiile investitionale. Procesul dintre stat, reprezentat de AVAS, si cumparatorul International Pharmaceutical Group a inceput in 2002, dar nici una din autoritatile statului nu a impiedicat compania americana sa vanda pe Bursa din actiunile Biofarm pe care le detinea. Inainte de suspendare, actiunile producatorului de medicamente s-au tranzactionat la pretul de 0,655 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO