Burse - Fonduri mutuale

SIF Oltenia se aliniază trendului şi va distribui 90% din profit acţionarilor

SIF Oltenia se aliniază trendului şi va distribui 90% din profit acţionarilor

Autor: Roxana Daniela Pricop

06.03.2012, 00:06 1300

Conducerea SIF Oltenia (SIF5) a anunţat că vrea să recompenseze acţionarii cu dividende în valoare brută de 75,4 milioane de lei, echivalentul unui dividend brut de 0,13 lei/acţiune, mai mult cu 73% faţă de anul trecut. Dividendele reprezintă 90,3% din profitul de 83,5 milioane de lei câştigat anul trecut.

Oltenia este ultimul dintre cele cinci SIF-uri care anunţă propunerea de dividende din profitul obţinut anul trecut. Investitorii se aşteptau ca SIF Oltenia să distribuie circa 90% din profit pentru că şi alte trei SIF-uri, respectiv Banat-Crişana (SIF1), Tran­sil­vania (SIF3) şi Muntenia (SIF4), au anunţat o rată de distribuţie a dividendelor de circa 90% din profit. Doar SIF Moldova (SIF2) a propus spre distribuire 60% din profitul net de 191 milioane de lei din 2011, însă analiştii se aşteaptă ca acţionarii să ceară dividende mai mari.

"Când am făcut propunerea de dividende am ţinut seama şi de ce au făcut celelalte SIF-uri. Aşteptările acţio­narilor indicau spre o rată de dis­tri­buţie de 90% din profit. Este un efort financiar pentru societate să dis­tribuie 90% din profit", a spus Tudor Ciurezu, pre­şedintele SIF Oltenia.

Spre deosebire de celelalte SIF-uri însă, Oltenia nu şi-a vândut acţiunile deţinute la BCR către grupul austriac Erste, ci a rămas în acţionariatul celei mai mari bănci crescându-şi participaţia până la 6,5% din capital. SIF Moldova şi SIF Transilvania şi-au vândut încă de anul trecut pachetele de câte 6% din acţiunile BCR, SIF Muntenia a finalizat tranzacţia în acest an, iar SIF Banat urmează să încheie tranzacţia în perioada următoare. Erste a făcut aceeaşi ofertă pentru toate SIF-urile, respectiv pentru 6% din BCR , fiecare SIF a primit 1% din acţiunile Erste şi lichidităţi de 123,6 milioane de lei.

Astfel, SIF Transilvania şi SIF Banat-Crişana împart cu acţionarii 90% şi respectiv 87,1% din profiturile de anul trecut, valoarea dividendelor propuse în acest an ridicându-se la 187 milioane de lei şi respectiv 54,9 milioane de lei. SIF Muntenia distribuie integral profitul de 65,3 milioane de lei, iar SIF Moldova dă dividende de 114,2 milioane de lei, 60% din profit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO