Burse - Fonduri mutuale

SIF Muntenia, codasa la profit dar fruntasa la cresterea activelor

SIF Muntenia, codasa la profit dar fruntasa la cresterea activelor

Petre Szel, presedintele Muntenia Invest

19.07.2007, 18:45 16

SIF Muntenia a inregistrat in primele sase luni un profit brut de 41,3 mil. lei (12,5 mil. euro), reprezentand circa jumatate din profitul bugetat pentru acest an, de 83,1 mil. lei (24,4 mil. euro).
Castigul SIF Muntenia a urcat semnificativ luna trecuta, cu 29,3 mil. lei (9,1 mil. euro), dupa ce societatea de investitii financiara a incasat dividende de la BCR si BRD care s-au ridicat la circa 32 mil. lei (10 mil. euro).
Cu toate acestea, SIF Muntenia ramane ultima la profit dupa primul semestru, aflandu-se in urma SIF Moldova si SIF Banat-Crisana, care au raportat in aceeasi perioada profituri brute de 14,3 mil. euro, respectiv 18,3 mil. euro.
Profitul SIF Muntenia ar putea sa urce semnificativ in lunile viitoare, dupa ce in iunie societatea de investitii financiare si-a lichidat participatiile pe care le detinea la doua dintre societatile inchise din portofoliu, de pe urma carora a incasat 15,2 mil. lei (4,7 mil. euro). Cea mai mare tranzactie a fost cea cu actiunile societatii Agroindustriala Pantelimon, unde SIF a cedat pachetul majoritar de 51,82% din actiuni, pentru 10,2 mil. lei (3,1 mil. euro). SIF Muntenia a mai vandut 9% din Soceram Bucuresti cu 5 mil. lei (1,6 mil. euro).
Potrivit conducerii SIF Muntenia castigul obtinut din vanzarea pachetului la Soceram ar fi fost inclus in rezultatul la semestru, insa banii pe participatia de la Agroindustriala au intrat abia luna aceasta.
Diferenta dintre rezultatul raportat si banii incasati luna trecuta au fost investiti in diferite companii din portofoliul SIF Muntenia si participari la majorari de capital ale acestora, potrivit conducerii societatii.
SIF Muntenia si-a lichidat zilele trecute participatia de 18% pe care o detinea la producatorul de echipamente si instalatii in constructii Tiab Bucuresti, pachet pe care a incasat 10,9 mil. lei (aproape 3,5 mil. euro), participatie inregistrata in portofoliul SIF Muntenia la valoarea de 3,8 mil. lei (1,2 mil. euro).
Daca la profit SIF Muntenia nu a stralucit in primele sase luni, la capitolul active a inregistrat cea mai mare crestere dintre SIF-uri, cu un avans de 50% in prima jumatate a anului si cu 18,4% numai in luna precedenta.
"Am facut zilele trecute un calcul al participatiilor pe care le detinem in societatile cotate pe bursa si am constatat ca valoarea la zi a acestora depasea 550 mil. euro", spune Petre Szel, presedintele Muntenia Invest, societatea care administreaza portofoliul SIF Muntenia.
La sfarsitul lunii iunie, valoarea portofoliului de actiuni cotata al SIF Muntenia, calculata conform reglementarilor CNVM, era de 1,31 mld. lei (418 mil. euro). Aceasta valoare a fost calculata insa pe baza cotatiilor medii din ultimele trei luni ale actiunilor din portofoliu.
Activele nete ale SIF-urilor au urcat in primele sase luni in medie cu 29% si cu 8,8% in luna iunie.
Cresteri importante ale activelor au inregistrat luna trecuta si SIF Transilvania, cu un avans de 8,9%, respectiv SIF Oltenia, cu o crestere lunara de 6,7%.
SIF Muntenia va incepe in octombrie-noiembrie a acestui an ofera publica pentru listarea companiei de turism Casa de Bucovina - Club de Munte, pe care o anuntase inca de anul trecut.
Societatea de investitii financiare detine 10,4% din actiunile Aro Palace si are o participatie de 32,25% din Transilvania Leasing, societati pe care SIF Transilvania vrea sa le listeze pe Bursa in acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO