Burse - Fonduri mutuale

SIF Moldova s-a încărcat cu acţiuni FP de 70 mil. lei

Autor: Roxana Pricop

19.12.2010, 23:50 40

SIF Moldova (SIF2) a investit peste 70 mil. lei în acţiuni aleFondului Proprietatea (FP) în acest an, ultima tranzacţie fiindîncheiată joi, 16 decembrie, cu doar câteva zile înainte deînchiderii "pieţei gri" a acţiunilor FP.

Prin achiziţii susţinute în ultimii doi ani, SIF Moldova a ajunsîn prezent să deţină peste 1% din capitalul Fondului Proprietatea,numărându-se printre cei mai importanţi acţionari instituţionali aiFondului alături de fondurile străine de investiţii East Capital,Elliot şi casa de brokeraj Wood & Co. Jumătate din suma de 140mil. lei alocată investiţiilor în acest an a fost direcţionatăcătre acţiunile Fondului Proprietatea.

Cea mai recentă tranzacţie cu titlurile FP, în valoare de 12,07mil. lei, a fost raportată de SIF pe 16 decembrie. Raportul emis desocietatea de investiţii pe Bursa de Valori Bucureşti nu facereferire la preţul unei acţiuni FP şi nici la volumul de acţiunicumpărat.

În aceeaşi zi, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) aaprobat prospectul de listare a Fondului Proprietatea la Bursa deValori Bucureşti şi a anunţat că până cel târziu, 22 decembrie,transferul acţiunilor pe "piaţa gri" va fi suspendat. Astfel cădoar astăzi şi mâine vor mai fi posibile vânzările şi achiziţiilede acţiuni FP prin intermediul Depozitarului Central. Tranzacţiilecu acţiuni FP se vor relua după listarea Fondului la Bursa deValori Bucureşti, programată pentru 25 ianuarie 2011.

Prin listarea la bursă, acţiunile FP se vor tranzacţiona pe opiaţă reglementată şi supravegheată de CNVM, iar investitorii carevor cumpără sau vinde acţiuni FP se vor supune legislaţiei pieţeide capital, spre deosebire de "piaţa gri" unde nu exista oreferinţă transparentă de preţ şi nici reglementări specificepieţei de capital.

Pe de altă parte, transferul de acţiuni către foştii proprietariprin intermediul Autorităţii Naţionale pentru RestituireaProprietăţilor nu va fi afectat de aprobarea prospectului delistare, ci va fi suspendat cu zece zile înainte listării şi reluatdupă cea de-a şaizecea şedinţă de tranzacţionare.

Cu peste 80 de companii în portofoliu, Fondul Proprietatea aînceput primele demersuri de restructurare de la instalareaFranklin Templeton la cârma de administrator.

Fondul a scos recent la vânzare pachetul de aproape 16% deţinutla societatea de distribuţie Commetex din Piatra-Neamţ. Lasocietatea Commetex, Fondul împarte acţionariatul cu Asociaţiasalariaţilor, SIF Moldova şi Leşovschi Dumitru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO