Burse - Fonduri mutuale

SIF Moldova, magnet pentru investitorii străini

Autor: Adrian Cojocar

06.02.2011, 23:45 28

SIF Moldova (SIF2) a intrat recent în atenţia gigantul DeutscheBank, cea mai mare bancă germană, care a fost raportată pe Bursă cuo participaţie de 1,02% din acţiunile societăţii de investiţiifinanciare. Pachetul valorează în prezent pe Bursă 1,54 mil.euro.

Deutsche Bank ar putea acţiona ca bancă custode pentru clienţiiproprii în numele cărora realizează achiziţii de acţiuni.Investitorii străini preferă să cumpere acţiuni prin intermediulbăncilor custode ori pentru a-şi păstra anonimatul, ori pentrusimplificarea procedurii de achiziţie.

O sucursală din Londra a Deutsche Bank a fost raportată pe Bursăîn 2007 cu un pachet de circa 1% din acţiunile SIF Transilvania(SIF3) chiar înainte de adunarea generală în care s-a votatdublarea capitalului societăţii.

În ultimele luni, în acţionariatul SIF Moldova şi-au făcutapariţia mai multe nume grele precum Ikano, SEB Bank sau Fim Bank.În vara anului trecut, fondul de investiţii Ikano Eastern EuropeEquity Pool, administrat de o firmă a fondatorului producătoruluisuedez de mobilă Ikea - Ingvar Kamprad, a fost raportat cu oparticipaţie de 1,09% din acţiunile SIF Moldova (SIF2). Ikano areîn gestiune fonduri cu active de circa 3 mld. euro.

În luna septembrie a anului trecut, banca suedeză SkandinaviskaEnskilda Banken (SEB), care este una dintre cele mai mariinstituţii de creditare din regiunea baltică, a ajuns să controleze1,2% din acţiunile SIF Moldova. O altă bancă din regiunea nordică aEuropei, respectiv finlandezii de la FIM Bank, au fost raportaţi peBursă în iulie 2010 cu un pachet de 1,08% din capitalul societăţiide investiţii financiare.

Conducerea SIF Moldova spunea în urmă cu câteva săptămâni căstrăinii controlează aproximativ 30% din capitalul societăţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO