Burse - Fonduri mutuale

SIF Moldova incearca modificarea statutului si majorarea capitalului

31.01.2008, 18:51 10

Conducerea SIF Moldova intentioneaza sa convoace Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA) in prima jumatate a lunii februarie, printre punctele de pe ordinea de zi numarandu-se modificarea actului constitutiv in sensul reducerii cvorumului necesar luarii de decizii in adunarile viitoare si majorarea capitalului companiei, care ar putea fi atat cu gratuite, cat si cu cash.
"Noi am luat act de decizia CNVM privind votul prin corespondenta, mai cu seama cel electronic si vom propune convocarea unei AGEA in prima decada a lunii februarie", spune Costel Ceocea, vicepresedintele SIF Moldova.
Potrivit lui, SIF Moldova a pregatit terenul acestui demers inca de anul trecut, cand a inceput sa testeze sistemul de vot electronic.
"Noi am inceput inca de anul trecut sa testam sistemul de vot electronic si credem ca suntem pregatiti, atat din punct de vedere tehnic cat si logistic, unei asemenea initiative. Credem ca introducerea acestei alternative de vot si suplimentata cu o preocupare din partea noastra va crea conditiile ca actionarii nostri sa-si manifeste optiunea de vot", spune Ceocea.
El a precizat ca din discutiile avute cu actionarii mai importanti, acestia s-au declarat interesati sa comunice electronic.
Sistemul de vot electronic ar da posibilitatea actionarilor SIF, in special celor straini, care detin un procent important din capitalul SIF Moldova si care sunt dispersati in teritoriu, sa voteze accesand pagina de internet a societatii de investitii financiare.
Vicepresedintele SIF Moldova estimeaza ca investitorii straini detin intre 30% si 40% din capitalul societatii.
SIF Transilvania este prima dintre cele cinci SIF-uri care a reusit anul trecut sa stranga cvorumul necesar luarii de decizii in AGEA, cu actionari ce detineau 35,46% din totalul drepturilor de vot, in conditiile in care, in urma modificari legii societatilor comerciale, pentru desfasurarea unei Adunari Generale este necesar un cvorum de 25% la prima convocare si 20% la a doua convocare, daca statul nu dispune altfel. Celelalte SIF-uri trebuie sa stranga un minim de 50% din drepturile de vot la a doua convocare, pentru ca acest lucru este precizat expres in statut.
Actionarii SIF Transilvania au decis anul trecut dublarea capitalului societatii prin incorporarea profitului realizat in anii anteriori, masura care a fost mai apoi contestata de firma Cocor si Daniel Stoica, unul dintre actionarii Cocor, titlurile emise prin aceasta operatiune fiind suspendate si pana in prezent.
In ceea ce priveste strategia de investitii a SIF Moldova, conducerea societatii de servicii financiare spune ca evolutia pietelor din ultima perioada i-au facut sa-si reanalizeze optiunile.
In prezent acestia analizeaza companii de pe pietele din regiune, precum Cehia, Polonia si chiar Ungaria, in special din domeniul farmaceutic, industrie metalurgica si industrie grea pentru identificarea de oportunitati in aceste domenii.
"Suntem foarte atenti la ce se intampla pe pietele externe si credem ca piata noastra ofera inca oportunitati. Avem in vedere si consolidarea unor plasamente pentru investitii pe termen mai lung. Insa pentru acest lucru avem nevoie de bani. Poate adunarile viitoare sa ne asigure lichiditati suplimentare pentru o prezenta mai activa pe piata", spune Costel Ceocea.
El a mai precizat ca printre optiunile avute in vedere de societatea de investitii sunt si formarea unor parteneriate pentru investitii in companii din domeniul turismului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO