Burse - Fonduri mutuale

SIF Moldova a devenit locomotiva care trage după ea toate SIF-urile

SIF Moldova a devenit locomotiva care trage după ea toate SIF-urile

Autor: Roxana Daniela Pricop

28.02.2011, 23:40 47

Brokerii sunt de părere că SIF Moldova (SIF2) s-a detaşatvizibil de celelalte patru SIF-uri din pluton prin investiţiilefăcute în ultimul an, dar şi prin propunerile îndrăzneţe de arecompensa acţionarii cu jumătate din profit, de modificare aactului constitutiv şi de valorificare a acţiunilor BCR.

Ieri, acţiunile SIF Moldova au câştigat peste 5%, după cesocietatea a convocat adunarea generală a acţionarilor în care vorfi discutate modificări semnificative în actul constitutiv şi înstrategia societăţii pentru următorii ani.

SIF Moldova a avut una dintre cele mai active strategii deinvestiţii în ultimul an, fiind prima SIF care a investit masiv înFondul Proprietatea, care a ajuns la o deţinere semnificativă dinBursa de Valori Bucureşti şi printre primele care au investit pepieţele de acţiuni din regiune.

Acest lucru s-a regăsit în evoluţia acţiunilor SIF2. De laînceputul anului, titlurile SIF2 au câştigat circa 14%, încondiţiile în care indicele BET-FI, care urmăreşte evoluţia tuturorcelor cinci SIF-uri, a urcat cu 7,7%. Anul trecut, acţiunile SIF2s-au apreciat cu 0,17%, în timp ce indicele BET-FI a pierdut 7% dinvaloare.

"SIF Moldova este un pionier prin ceea ce face şi pot spune că adevenit locomotiva care va mişca acţiunile SIF-urilor în acest an.Întreg convocatorul pentru AGA din 21 aprilie este revoluţionar. Dedeparte cele mai importante sunt modificările din actul constitutivprivind cvorumul din AGA", a spus Marius Trif, directorul generalal societăţii de brokeraj Carpatica Invest.

Modificările aduse de SIF Moldova actului constitutiv propun cadeciziile să se ia cu o pătrime din numărul total de drepturi devot în cazul AGOA, şi nu cum este acum de cel puţin jumătate dincapital. În cazul adunărilor extraordinare, propunerea este cacvorumul să coboare de la trei sferturi din capital la un sfert.Dacă acţionarii vor aproba pe 21 aprilie aceste modificări, luareadeciziilor strategice, precum majorarea de capital sau ridicareapragului de deţinere, va fi mult mai uşoară.

"Dacă toate propunerile SIF Moldova sunt aprobate de acţionari,atunci cred că există premisele ca şi celelalte SIF-uri să setrezească din amorţeală", a afirmat Adrian Lupşan, directorulgeneral adjunct al societăţii de brokeraj Intercapital Invest.

"Există un fel de mimentism între SIF-uri. Dacă o SIF intră peun emitent sau vinde o acţiune, atunci şi restul SIF-urilor vorface la fel după un anumit interval de timp. Exemple în acest senssunt acţiunile Fondului Proprietatea, care iniţial se regăseau doarîn portofoliul SIF2, pentru ca ulterior şi celelalte SIF-uri săcumpere", a explicat Trif de la Carpatica.

Mai mult, propunerea SIF2 de a distribui către acţionaridividende reprezentând circa 50% din profitul net de 96 mil. lei areadus SIF-urile în atenţia investitorilor în şedinţa detranzacţionare de ieri, acţiunile SIF-urilor situându-se în topulcelor mai tranzacţionate acţiuni după valoare. SIF Moldova le maipropune acţionarilor ca dividendele viitoare să ofere un prag minimde rentabilitate, în funcţie de preţul acţiunilor de pe Bursă,respectiv 5% cât timp acţiunile se menţin sub 2 lei şi 3% după ceacţiunile vor depăşi pragul de 2 lei.

O premieră între SIF-uri este şi propunerea adresatăacţionarilor de SIF Moldova de valorificare a pachetului de acţiunideţinut la BCR.

"În ipoteza unui exit de la BCR, este foarte important ce vorface SIF-urile cu banii obţinuţi. Când au vândut participaţia laBancpost, doar unele dintre acestea au avut o strategie deinvestiţii şi au folosit banii pentru a profita de oportunităţiledin piaţă", a conchis Mihai Chişu, broker la societatea deintermediere IFB Finwest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO