Burse - Fonduri mutuale

SIF au facut investitorilor o surpriza dupa Sarbatori

11.04.2007, 17:39 13

Titlurile societatilor de investitii financiare (SIF) au sarit ieri in medie cu 2,4% pe fondul unei valori a tranzactiilor totale in urcare, de aproape 14 milioane de euro. Piata a inchis in usoara coborare, BET-C, indicele general al pietei, pierzand 0,54%.
"In ultima sedinta au aparut in piata cumparatori, dar oferta a ramas in continuare restransa, ceea ce a dus si la o lichiditate scazuta. Acestia au sperat la pachete la vanzare mai mari si au oferit preturi mai ridicate, dar pe unele actiuni volumele nu au venit", spune Adrian Simionescu, directorul Finans Securities.
Indicele BET-FI a sarit cu 2,39%, valoarea tranzactiilor cu titlurile societatilor de investitii financiare fiind de 8,8 mil. euro (29,4 mil. lei), peste 60% din lichiditatea totala. SIF Banat-Crisana a fost cea mai tranzactionata actiune din piata cu un rulaj de 5,57 mil. euro (18,6 mil. lei). Luna trecuta, Banca Transilvania a anuntat ca detine impreuna cu persoane implicate 8% din actiunile SIF Banat-Crisana.
"In piata se manifesta anumite "disproportii" in ceea ce priveste cotatia si activul SIF. Spre exemplu, SIF Moldova, care are un activ inferior celui al SIF Banat-Crisana este cotata mai sus decat ultima mentionata. Pretul acesteia a ramas insa jos datorita raportarilor detinerilor de peste 1%", spune Simionescu.
De la inceputul acestui an indicele BET a inregistrat o urcare de 7%, dupa ce pe intreg anul 2006 castigul mediu adus de primele zece actiuni ale Bursei, in functie de capitalizare si lichiditate, a fost cu circa 22%. Ieri indicele a pierdut 0,11% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 14,14 mil. euro (47,2 mil. lei).
"Nu mai vad posibila o scadere puternica pe termen mediu, in conditiile in care nu exista elemente care sa favorizeze o astfel de situatie. Pietele vecine sunt pe crestere si, in plus, majoritatea tarilor care au intrat in UE au inregistrat in primii ani dupa aderare evolutii foarte bune ale Bursei", spune Simionescu.

Actiunile SIF Transilvania au crescut ieri cu 3,28%, fiind cea mai mare apreciere de la sfarsitul lunii trecute pe aceste titluri. Cresterea de ieri a venit pe fondul unei lichiditati reduse de 0,79 mil. euro (2,64 mil. lei). "De cumparat cumpara cei care sunt optimisti in privinta unei majorari de capital, dar si cei care sunt pesimisti nu prea vand. Asa incat oferta a ramas restransa, iar cotatia a crescut puternic", spune Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Finans Securities.

Actiunile Alro Slatina au pierdut ieri 5,75%, pe fondul unei lichiditati in scadere de 247.000 de euro (0,82 mil. lei). A fost prima scadere de la revenirea la tranzactionare a actiunilor Alro, dupa ce saptamana trecuta acestea au urcat cu circa 90%. "La aceste preturi investitorii incep sa fie reticenti si cred ca vom mai asista la scaderi in urmatoarele sedinte. Urcarea a fost normala dupa o pauza atat de lunga", spune Simionescu. Actiunile Alro au revenit lunea trecuta la tranzactionare dupa o pauza de 5 luni.

Titlurile companiei farmaceutice Biofarm au inregistrat ieri o crestere de 0,7%, pe fondul unui rulaj de 252.000 de euro (0,84 mil. lei). Cei mai importanti actionari ai companiei sunt SIF Oltenia, cu 13,78%, SIF Moldova, cu 10,45% si SIF Banat-Crisana, cu 9,15% si omul de afaceri Tudor Dumitru cu o detinere de 5,28%. "Biofarm este detinuta de un grup de societati financiare, iar investitorii se asteapta ca producatorul sa fie preluat de un jucator important", spune Simionescu.

Actiunile Santierului Naval Orsova au sarit ieri cu 10,17%, pe fondul unui rulaj de 120.000 de euro. "Actiunea a crescut constant, dar lichiditatea ramane scazuta. Rezultatele emitentului raman insa bune", spune Simionescu. Actiunile santierului au inregistrat saptamana trecuta o crestere de 13,46%. De la inceputul anului, titlurile santierului naval au adus investitorilor un profit de 64,55%. Santierul Naval Orsova doreste o fuziune cu compania Servicii si Constructii Maritime Constanta.

Actiunile companiei de materiale de constructii Prebet Aiud au sarit ieri cu 14,53%, pe fondul unui rulaj de 207.000 de euro (0,69 mil. lei), al doilea de pe piata regular a RASDAQ, dupa Imotrust Arad. Compania intentioneaza sa semneze un contract de colaborare cu SSIF Broker care sa faciliteze transferul companiei de pe piata RASDAQ la categoria a doua a Bursei de Valori Bucuresti. Prebet a obtinut anul trecut un profit de 0,77 mil. euro, cu 9% mai mare fata de 2005, si o cifra de afaceri de 7,6 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO