Burse - Fonduri mutuale

Sidex se apropie de Petrom

30.12.2004, 00:00 15

Evolutia siderurgiei romanesti este ilustrata cel mai bine de cresterea semnificativa a vanzarilor celui mai mare combinat siderurgic romanesc, Ispat Sidex Galati. Compania detine 42% din capacitatea de productie a industriei siderurgice romanesti.
Sidex si-a dublat in acest an cifra de afaceri care a ajuns la 1,6 miliarde de euro, ajungand astfel la afaceri comparabile cu cele ale Petrom. Cresterea vanzarilor Sidex s-a datorat in principal cresterii fara precedent a preturilor produselor siderurgice pe piata mondiala, combinatul si-a majorat insa si productia fizica si intentioneaza sa isi mareasca in urmatorii ani capacitatea de productie.
Cresterea puternica a economiei chineze a facut ca productia mondiala de otel sa atinga un nou maxim istoric de un miliard de tone, iar preturile tuturor produselor siderurgice sa atinga si ele maxime pe piata mondiala in lipsa unor capacitati de productie care sa satisfaca cererea in crestere la preturile de anul trecut.
Tabla laminata la cald, de exemplu, principalul produs al Sidex, s-a vandut anul acesta pe piata internationala la 550-600 dolari pe tona fata de 250-300 dolari pe tona in 2003.
In plus fata de cresterea pretului pe piata mondiala Sidex a aliniat treptat preturile practicate pe piata interna, la cele oricum in crestere pe piata internationala, diminuand astfel profiturile multor companii romanesti care cumpara tabla de la Galati.
Pe de alta parte, productia fizica a Sidex a urcat anul acesta cu 35% fata de 2002, dar managerii companiei se plangeau ca nu pot onora toate comenzile pe care le primesc, in special cele de pe piata interna.
Sidex a anuntat deja ca intentioneaza sa mareasca capacitatea de productie a combinatului pana la 7 milioane de tone/an, de la circa 5 milioane de tone/an in prezent.
Produsele siderurgice s-au numarat in acest an printre motoarele cresterii exporturilor. In primele 11 luni ale anului, exporturile Romaniei la capitolul "produse metalurgice" au insumat 2,4 miliarde de euro. Cresterea fata de perioada similara a anului trecut a fost de 45%, produsele metalurgice fiind categoria cu cea mai mare crestere. In ansambul cresterea exporturile Romaniei a fost de 21%.
Ispat Sidex este pe profit inca din 2003, cand a raportat o valoare neta de 100 milioane de dolari (88,3 milioane de euro), pentru acest an fiind estimat un profit si mai mare. Combinatul siderurgic reprezinta, conform estimarilor reprezentantilor LNM  3% din PIB, 4% din productia industriala, 5% din exporturile Romaniei.
Facilitatile acordate combinatului siderurgic Ispat Sidex Galati la data privatizarii vor fi restrictionate incepand de anul viitor acestea nefiind acceptate de Uniunea Europeana. Sidex va plati impozit pe profit de anul viitor. Surse oficiale declarau ca indienii de la LNM nu vor da in judecata statul roman. Pe de alta parte statul negociaza in prezent cu LNM o compensatie pentru eliminarea clauzei privind impozitul pe profit din contractul de privatizare.
Sidex Galati a fost privatizat in luna noiembrie a anului 2001, cand grupul LNM a preluat de la stat 92% din actiuni intr-o tranzactie cu o valoare de peste 500 de milioane de dolari (561 milioane de euro).
De asemenea, in urma negocierilor cu UE, combinatele siderurgice romanesti nu vor mai primi incepand de anul viitor ajutoare de stat, in special stergere de datorii. Toate ajutoarele programate pentru industria siderurgica pana in 2008, fiind acordate in acest an.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO